Groen: Planten in de slaapkamer voor rust en evenwicht ( yin en yang )( bron Groenvanbijons.be )

Deze 5 planten voor de slaapkamer zorgen voor rust

Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust. Wij zetten de beste planten voor in de slaapkamer op een rijtje.

Als je je denkt te herinneren dat planten in de slaapkamer slecht zouden zijn voor de gezondheid, dan ben je niet verkeerd. Vroeger werd het afgeraden om die kamer om te toveren tot een groene jungle. Planten doen immers aan fotosynthese. Dit wil zeggen dat ze overdag onder invloed van het zonlicht zuurstof produceren. ’s Nachts is dit niet mogelijk: ze nemen dan zuurstof op en stoten CO2 uit. Dit baarde wetenschappers zorgen maar na uitvoerig onderzoek leken deze zorgen ongegrond. Het zuurstofverbruik van planten is verwaarloosbaar. 

De voordelen van een slaapkamerplant

  • ze produceert overdag extra zuurstof
  • ze verhoogt de vochtigheidsgraad, wat irritaties en luchtwegeninfecties kan voorkomen
  • ze zorgt voor een rustgevende omgeving

Deze luchtzuiverende planten doen het goed in jouw slaapkamer

Aloë vera

Een aantal jaren geleden deed NASA, de ruimtevaartorganisatie van de VS, onderzoek naar de meest luchtzuiverende planten. En wat bleek? Aloë Vera kwam als winnaar uit de bus. Deze plant haalt schadelijke stoffen uit de lucht, die vaak worden veroorzaakt door verf en chemische schoonmaakmiddelen. Ideaal voor in de slaapkamer dus.

Hoe verzorgen?

Aloë vera is een makkelijke plant. Je hoeft hem slechts een keer in twee weken water geven.

Waar zetten? 

Een aloë staat het liefst in de zon. 

Witte jasmijn

De witte bloemen van jasmijn staan prachtig in elk soort slaapkamer, dat is zeker, maar deze plant heeft ook heel wat andere voordelen. Uit onderzoek blijkt dat de geur van witte jasmijn een kalmerend effect heeft. Zo kan de plant jouw helpen om stress en angstgevoelens te onderdrukken of verminderen. 

Hoe verzorgen?

Jasmijn groeit snel en heeft liefst een iets vochtige kluit. Ook heeft deze kamerplant eens in de twee weken wat extra plantenvoeding nodig om voldoende te groeien en bloeien.

Waar zetten?

Om optimaal te kunnen profiteren van de effecten van witte jasmijn, zet je deze plant best recht langs je bed.

slide 1 of 1

Image

jasmijn

Sanseveria

De sanseveria, ook wel gekend als vrouwentong, produceert ’s nachts méér zuurstof dan overdag. Deze plant is dus ideaal om de luchtkwaliteit in de slaapkamer te verbeteren.

Hoe verzorgen?

Goed nieuws voor iedereen die geen groene vingers heeft: de sanseveria is haast onverwoestbaar. Deze kamerplant heeft weinig water nodig en tussen gietbeurten laat je de plant goed uitdrogen. Het motto van deze plant: liever te weinig dan te veel water.

Waar zetten?

Sanseveria staat prima in het licht, maar zet hem niet in de volle zon. Ze kunnen ook goed tegen droge warmte, bijvoorbeeld dicht bij de centrale verwarming.

Afbeelding

klimop als kamerplant

Klimop

Nog in het rijtje van makkelijk te onderhouden planten: de klimop. Deze plant zie je vaak tegen gevels opgroeien maar ook als kamerplant heeft hij zo zijn charmes.

Hoe verzorgen?

Klimop geef je 1x per week water.

Waar zetten?

Deze kamerplant kan je overal zetten hoewel een plekje in de volle zon (bv. op een vensterbank) misschien niet de beste optie is.

Afbeelding

Planten in de slaapkamer

Lavendel

Iedereen kent de heerlijke geur van lavendel wel. En wat blijkt, die geur werkt rustgevend. Op die manier zou de plant ook kunnen helpen tegen slapeloosheid.   

Hoe verzorgen?

Lavendel heeft niet veel water nodig. Ook hier is het motto: liever wat te weinig dan te veel want een lavendel houdt niet van vochtige grond. Een keer per week water geven is meer dan voldoende.

Waar zetten?

De lavendel floreert op een plekje in de zon. Zet hem dus liefst in direct zonlicht.

Deel dit artikel