De Zes Verloren Schilderijen Van Johnnes Vermeer

Welke schilderijen zijn vermist van de schilder Johannnes Vermeer.

Het 17e-eeuwse schilderij ‘Het Concert‘ is het enige vermiste doek waarvan ook daadwerkelijk een afbeelding bestaat. Het schilderij werd in 1990 samen met een aantal andere meesterwerken gestolen uit het Isabella Stewart Gardner Museum in de Verenigde Staten. Sinds de roof is het schilderij nooit meer teruggevonden……….

Chat Gpt4 geeft de volgende antwoorden:

De zes verdwenen schilderijen van Vermeer is een bekend verhaal in de kunstgeschiedenis. Het gaat om zes schilderijen van de beroemde Hollandse schilder Johannes Vermeer, die op mysterieuze wijze zijn verdwenen en nooit meer zijn teruggevonden.

Van Vermeer zijn in totaal 34 schilderijen bekend, waarvan er slechts 36 zijn gesigneerd en gedateerd. De zes verdwenen schilderijen zijn echter nooit teruggevonden, en het is onduidelijk wat ermee is gebeurd.

De zes verdwenen schilderijen zijn:

  1. De triomf van het geloof
  2. Het grote oordeel
  3. Diana en haar nimfen
  4. Het concert
  5. Een straat in Delft
  6. De jonge vrouw met parelsnoer

Er zijn verschillende theorie├źn over wat er met de schilderijen is gebeurd. Zo wordt bijvoorbeeld gesuggereerd dat sommige schilderijen zijn vernietigd tijdens een brand in het stadhuis van Delft in 1618, terwijl andere mogelijk zijn gestolen of verkocht. Er zijn echter geen harde bewijzen voor deze theorie├źn, en het blijft een raadsel wat er met de zes verdwenen schilderijen van Vermeer is gebeurd!