Wetenschap: ……………….Multivitamines goed voor geheugen: ‘Verouderende brein is gevoeliger voor vitamines dan gedacht’( bronvermelding scientias.nl)

ONS BREIN (I)

We hebben altijd geleerd dat multivitamines niet nodig zijn als je gewoon gezond en gevarieerd eet. Daar lijken Harvard-onderzoekers nu op terug te komen.

Dagelijks 1 multivitaminepil zou de hersenen helpen fris en fruitig te blijven.

Wie al last heeft van hart- en vaatproblemen krijgt nog een extra boost.

De onderzoekers wijzen erop dat cognitieve achteruitgang een van de belangrijkste gezondheidsproblemen is bij ouderen.

Maar hun studie toont nu aan dat er een simpele en goedkope manier is om de aftakeling tegen te gaan, een multivitaminepil dus.

Dagelijks een pil
Er zijn veel senioren die vitaminesupplementen slikken met de gedachte dat het in de algemene zin goed is voor de gezondheid. Maar tot nu toe kwam de wetenschap niet met een eenduidig antwoord over het nut ervan. Om daar toch meer over te weten te komen, besloten de onderzoekers van Harvard en Columbia om 3500 mensen van 60 jaar en ouder drie jaar lang dagelijks een pil te laten nemen. De ene helft kreeg multivitaminen en de andere helft een placebo. Uiteraard wisten de proefpersonen niet in welke groep ze zaten. Aan het eind van elk jaar werden alle deelnemers getest. Ze kregen allerlei cognitieve opdrachten, die ze thuis via de computer mochten uitvoeren. De focus lag op de geheugenfunctie van de hippocampus, een gedeelte van de hersenen dat achteruitgaat door ouderdom.

Aan het einde van het eerste jaar was er een duidelijk verschil te zien tussen de beide groepen. De deelnemers die dagelijks multivitaminen slikten, waren cognitief beter af. De verbetering, die tot het einde van de studie bleef bestaan, kwam overeen met ongeveer drie jaar aan ouderdomsgerelateerde aftakeling. De hersenen van degenen die multivitamines slikten waren dus gemiddeld drie jaar jonger dan die van hun placebo slikkende leeftijdsgenoten.

Niet de eerste studie
Interessant is dat het effect nog groter was bij de deelnemers die leden aan hart- en vaatziekten.

De resultaten komen overeen met een eerdere studie onder 2200 ouderen, waaruit bleek dat een dagelijkse multivitaminepil een positieve invloed had op de hersenen  in het algemeen en de aandachtsspanne en het geheugen in het bijzonder. Ook toen was een groter effect te zien bij mensen met hart- en vaatproblemen. “Het lijkt erop dat mensen met hart- en vaatziekten gemiddeld lagere hoeveelheden micronutriënten in hun lichaam hebben en dat het dagelijks slikken van multivitaminen dit probleem oplost. Maar we kunnen nog niet met zekerheid zeggen dat dit de reden is waarom het cognitieve effect sterker is voor deze groep mensen”, legt onderzoeker Adam Brickman uit.

Gevoeliger dan gedacht
De wetenschappers keken niet naar de werking van afzonderlijke vitaminen en mineralen, maar toonden wel aan dat deze voedingsstoffen belangrijk zijn voor de hersengezondheid van ouderen. “Onze studie laat zien dat het ouder wordende brein gevoeliger is voor voedingsstoffen dan we dachten. Het maakt niet zoveel uit welke micronutriënten er nu exact verantwoordelijk zijn voor het positieve effect. Multivitaminen zijn goedkoop en er zijn geen bijwerkingen bekend als de dagelijkse dosis niet wordt overschreden”, legt onderzoeker Lok-Kin Yeung uit.

Ook gezond eten
Slikken dus, lijkt het advies, zeker als je een dagje ouder wordt. “Er zijn nu twee grote dubbelblinde onderzoeken die het effect van een dagelijkse multivitaminepil op de hersenen bevestigen. Dat is natuurlijk een heel interessante uitkomst”, aldus ook onderzoeker JoAnn Manson. “Het is bovendien een veilige, simpele en betaalbare manier om de cognitieve gezondheid bij ouderen een boost te geven of in ieder geval de aftakeling te vertragen.”

Wel waarschuwen de onderzoekers dat de supplementen niet normale gezonde voeding kunnen vervangen. “Het positieve effect op lichaam en geest wordt alleen bereikt als de pillen in combinatie met een gezond dieet worden ingenomen”, klinkt het.

Dus gezond eten plus dagelijks een vitaminepilletje lijkt de beste remedie tegen cognitieve achteruitgang.

Bronmateriaal

Multivitamin supplementation improves memory in older adults: A randomized clinical trial” – American Journal of Clinical Nutrition

ONS BREIN (II)

De 3 delen van ons brein en hoe zij jou ……..beïnvloeden….een ABC!

Als we aan ons brein denken, zien we het vaak als één geheel. Maar als je dieper in de materie duikt, zonder meteen neurologie te gaan studeren, komt er al snel achter dat ons brein uit 3 delen bestaat. Paul MacLean (1992) beschreef deze theorie in 1992 in zijn boek The Triune Brain in Evolution. Volgens MacLean is het menselijk brein het resultaat van een lange evolutie die honderden miljoenen jaren geleden is begonnen. Hij spreekt van drie breinen, die allemaal bij de mens aanwezig zijn: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het menselijk brein.

A. Het reptielenbrein

Ons oudste brein, dat vooral bestaat uit de hersenstam, hebben we gemeen met de reptielen. Dit brein is volgens MacLean zo’n 500 miljoen jaar oud. Het heeft een beperkt, maar zeer krachtig leervermogen dat klassieke conditionering wordt genoemd. Dit deel van het brein zorgt voor het voortbestaan van het individu en van de soort gereguleerd door middel van het ademhalen, het verteren van voedsel en seksualiteit. Verslavingen, zoals roken, bevinden zich ook in dit deel. Daarom is het zo moeilijk om van het roken af te komen.

B. Het zoogdierenbrein

In de loop van miljoenen jaren hebben zoogdieren, onder de invloed van de externe omgeving, een nieuw soort hersenen ontwikkeld, bovenop het reptielenbrein; het zoogdierenbrein. In dit brein bevindt zich een groep structuren die samen het limbische systeem vormen (Latijn: limbus, “rand of zoom”). Ook het zoogdierenbrein heeft zijn eigen leervermogen dat we operante conditionering noemen. Deze vorm van leren en motiveren betekent dat we goed gedrag belonen en slecht bedrag straffen.

Het zoogdierenbrein is sterk in analoge communicatie …………………………………..(lichaamstaal). Hiermee communiceren wij bijvoorbeeld met ons huisdier, maar tasten we ook de bedoelingen af van andere mensen.

Dit deel van het brein denkt op korte termijn. Daarom stellen wij verplichtingen uit, maar sluiten wij ook leningen af bij banken.

Dit belangrijke deel is de zetel van emoties, motivatie en sociaal gedrag.

De kwaliteiten van dit deel bepalen of wij succesvol zijn, als mens en als lid van de gemeenschap.

C. Het menselijk brein (neocortex)

De mensachtigen ontwikkelden lang geleden een nieuw wapen in de strijd om het bestaan: de hersenschors.

Dit machtige orgaan maakt het intelligente denken mogelijk, maakt het mogelijk dat wij communiceren via taal. Een belangrijk deel, de prefrontale cortex, is zelfs in staat als manager van ons functioneren op te treden.

Maar, de neocortex is een zwak systeem; zowel het reptielenbrein als het zoogdierenbrein zijn krachtiger. Daarom doen we dingen die wij achteraf betreuren.

Vaak denken we niet na en moeten wij onze drie breinen in het gareel zien te krijgen.

In hoeverre ons dat lukt is afhankelijk van onze persoonlijke ontwikkeling.

Tot slot

Zo. Nu weet jij het ook. In vervolgblogs ga ik het wel eens hebben over deze delen van ons brein. En hoe jij het beste uit jezelf kan halen door de krachten van deze breinen te gebruiken.

Was dit een eye opener voor je? En welk deel van het brein houdt jou het meeste tegen om jouw mooiste leven te realiseren? Laat het me weten in een reactie!


ONS BREIN (III)

…..10 leuke weetjes over ons brein…..

Wist je dat mensen ongeveer 60.000 gedachten per dag hebben?

Overigens is daarvan 95% herhaling. Het brein is nu eenmaal ook evolutionair een middel om te overleven. Om die reden is het grootste aantal zaken waarmee ons brein zich bezighoudt het analyseren van de omgeving en de risico’s die dit inhoudt. Dat gebeurt nog steeds al is de kans om een holenbeer of sabeltandtijger tegen te komen beslist afgenomen. Hieronder vind je nog een tiental weetjes over ons brein.

Inhoudsopgave

1. Het aantal cellen

Het aantal hersencellen dat je hebt loopt in de miljarden en het aantal neuronen zelfs in de biljoenen. De meeste hersencellen heb je wanneer je geboren wordt en vanaf het allereerste moment beginnen ze af te sterven. Gelet op het enorme aantal hoef jij je daar geen zorgen over te maken.

2. Letterlijk een waterhoofd?

Onze hersenen bestaan voor 75% uit water. Ook is het vetgehalte nergens hoger in het lichaam dan in je brein. Eigenlijk is het een onsmakelijk uitziend orgaan dat het meeste doet denken aan een soort plumpudding. Gelukkig zal je waarschijnlijk ook nooit de menselijke hersens aanschouwen, tenzij je een hersenchirurg bent.

3. Hoe meer hersens hoe intelligenter?

Er is schijnbaar een zeker verband tussen intelligentie en de hoeveelheid hersens. Gemiddeld is het gewicht ongeveer 1,4 kilo en je kan er beter niet aan denken hoe de wetenschap daar achter is gekomen. Als het gewicht groter is, betekent dat ook vaak dat de persoon in kwestie een hoger IQ heeft. Maar dat is geen kwestie van zekerheid. Zo is bekend dat Einstein relatief gesproken kleine hersenen had die slechts 1,2 kilo wogen. Toch wordt hij beschouwd als een van de intelligentste mensen die ooit geleefd hebben. Overigens had Einstein toestemming gegeven voor onderzoek na zijn overlijden.

4. Komt wijsheid met de jaren?

Dat is maar de vraag, omdat er een bepaald aantal feiten zijn vastgesteld. Zoals hierboven genoemd bij punt 1 neemt het aantal hersencellen meteen af na geboorte. De cellen groeien daarna nog wel zodat de hersenmassa blijft toenemen. Dat stopt gemiddeld in de periode van het 18e tot 22e levensjaar. Daarna groeien de hersenen niet meer in gewicht. Er kunnen echter nog wel nieuwe verbindingen worden gemaakt. Dat worden er ook biljoenen. Maar ook dat stopt op een bepaald moment rond de midden veertig. Daarna is het veel moeilijker om nog iets te leren of originele zaken te ontwikkelen.

Bekijk ook:

Wat je moet weten over intelligentie: 10 leuke weetjes over je IQ

5. Een eerste indruk maken

Een eerste indruk kan je maar een keer maken. Iedereen kent deze uitspraak wel. Dat geldt op vele gebieden. Het belangrijkste daarbij is uiteraard voor de meeste van ons het relationele vlak. Vooral vrouwen zeggen dat ze binnen een paar seconden iemand al kunnen beoordelen als ze die voor het eerst zien. Daarnaast is er uiteraard nog het verschijnsel van liefde op het eerste gezicht en het feit dat de ogen een belangrijke factor spelen bij de eerste keer als je iemand ziet. De realiteit is echter dat je echt geen tijd hebt om ook maar iets voor te bereiden voor die eerste indruk. Gedurende een periode van 0,013 seconden bepaalt jouw brein of je iemand aantrekkelijk vindt of niet.

6. Het brein als grootverbruiker

Hoewel je brein maar een relatief klein percentage van je lichaamsgewicht uitmaakt, is het een grootgebruikers wat zuurstof en energie betreft.

Maar liefst 20% van alle zuurstof gaat naar de hersenen. Wat betreft energieverbruik is dat nog extremer. Ongeveer 30% van alles wat in het lichaam in energie wordt omgezet is bestemd voor je hersenen.

Af en toe is zelfs dat nog niet genoeg. Als jij suf wordt op een tijdstip dat je nog niet op je bed ligt, ga je vaak gapen. Daarbij hap je extra zuurstof voor je brein.

Bekijk ook:

Geïrriteerde vrouwen zijn superintelligent!

7. Hoe snel gaat informatie door onze hersenen?

Waarschijnlijk verwacht je nu dat hier de snelheid van het licht aan de orde komt. Dat is echter niet het geval. Het zou ook inefficiënt zijn gelet op de zeer beperkte afstanden die er in onze hersenen hoeven worden afgelegd. Toch gaat een stukje informatie met een snelheid van 431 kilometer per uur van de ene cel naar de andere.

ECHTER Indien je onder invloed van alcohol of drugs bent, gaat het tempo flink omlaag. Wellicht had je dat zelf al eens gemerkt.

weetjes over hersenen

8. In een oogwenk

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat het nooit helemaal donker wordt op het moment dat jij met je ogen knippert. Maar als je de ogen bewust sluit wordt het licht, mits het niet te fel is wel buitengesloten. Het is mogelijk omdat het brein ook daarvoor een bijzondere optie heeft ontwikkeld. Op het moment dat het donker zou moeten zijn als je oogleden geheel gesloten zijn bij het knipperen, houdt het brein het laatste beeld even vast en merk jij er niks van dat het even donker is geworden, omdat het zo snel weer voorbij is.

9. Het opwekken van energie

Af en toe noemen we mensen wel onnadenkend, maar dat kan eigenlijk niet wanneer iemand wakker is.

De hersencellen gaan overdag onverdroten door met doen waarvoor ze bedoeld zijn: denken. Dat valt ook af te lezen uit de energie die de hersens opwekken als we wakker zijn. Dat vermogen ligt tussen de 20 en 23 watt en dat is genoeg om een gloeilamp te laten branden. Dus als je af en toe het gevoel hebt dat je een lichtje opgaat, behoort dat beslist tot de mogelijkheden.

10. Hoeveel procent van ons brein gebruiken we?

Misschien heb je wel eens ergens gelezen dat mensen maar 10% van de hersenen gebruiken en daarom wellicht nog allerlei extra vermogens zouden kunnen hebben als helderziendheid of gedachten lezen.

De realiteit is echter dat de wetenschap door het gebruik van de hersenscan heeft vastgesteld dat we vaak 100% van de capaciteit gebruiken die wij hebben.

Als jij tijdens het lezen van dit artikel ook nog een kop koffie drinkt, zit je al snel op 100% voor relatief simpele bezigheden.

Maar om zaken te combineren moet het brein vrijwel alle gebieden tegelijk inschakelen.

Het heeft dus geen zin om tegen iemand te zeggen dat hij zijn hersens moet gebruiken. Dat gebeurt al.


Bekijk ook:

Kan jij gehypnotiseerd worden? Wat is hypnose eigenlijk en bestaat het echt?