Van de wereldwandelaars; wandelen op Radio Kootwijk

( bron wereldwandelen)

Net boven nul en het zonnetje schijnt. Vanuit de snelweg Amersfoort-Hengelo A1 afslag 22 , slaan we af naar Apeldoorn en daarna direct linksaf met de auto richting Radio Kootwijk. De Hoog Buurloseweg volgen we 5 km. en parkeren dan op de eerste van de twee parkeerplaatsen in de bocht aan de linkerzijde. (postcode 7348 BB) Hier vinden we de diverse wandelroutes. Het bordje van de heidewandeling gaan we volgen. Lengte 12,5 kilometer. Het eerste stukje gaat in zuidelijke richting dalend richting de schaapskooi van Hoog Buurlo.

De kudde bevatte al vele lammetjes. Wij gaan hier rechtsaf door een beukenlaan. deze lanen zijn aangelegd om bosbranden te beheersen. Aan het einde van de laan steken we de weg over die naar Radio Kootwijk voert ( Betaald Parkeren). Via heide paadjes komen wij in de buurt van de watertoren uit 1922. Hier gaan wij weer rechtsaf. Tussen de bomen door zien we in de verte de zendkathedraal van Radio Kootwijk.

Het bospad komt uit op een fietspad. Hier gaan wij linksaf naar het grote gebouw.  Radio Kootwijk staat vooral bekend om  het contact met Indonesie. (website) Ook werd er astronomisch onderzoek gedaan. Na het terrein van de zender gaan wij rechtsaf naar Gerritsflesch. Dit was een oud recreatieterrein.  Wij verlaten de weg weer en komen na een klimmetje op een heuveltop. Wij worden bekeken door een familie everzwijnen. Wij krijgen een mooi uitzicht over de heide. De heuvels zijn dekzandruggen uit de ijstijd, toen er nog wolharige neushoorns rondliepen. De bedoeling is dat ze de wisent er weer terug brengen. Wij lopen omlaag de heide op. Er staat rustgebied voor dieren. In de verte horen we het schieten van de militairen op het ernaast gelegen schietterrein.

Het pad brengt ons naar een weg bij de droomfabriek. Hier gaan wij rechtsaf en lopen de weg geheel uit. We vervolgen daarna het fietspad. Deze klimt aardig omhoog. Na een haakse linkerbocht gaan we even later via heidepaadjes over de heide weer terug. Je krijgt hier mooie vergezichten. Wij komen hier zeker in de zomer nog een keer terug. Al zal het dan waarschijnlijk een stuk drukker zijn.

Via een lus, waarbij we een bank tegenkwamen met een opschrift: ter herinnering aan de houtvester, komen we bij een steile klim. Hier gaan we het bos weer in en even later komen we bij ons beginpunt aan.

Hieronder een film over de geschiedenis van radio Kootwijk.



Als u toch bij de schaapskooi bent; wandel dan even door de Aalverschotense weg af naar de wildkansel ( zie onderstaande eigen foto’s )

Wegzijde Wildkansel
Wildkansel Aalverschotenseweg ( overzijde inrit Schaapskooi RkWk )