GEZONDHEID: GEEN UITHEEMSE PLANTEN naar huis MEENEMEN i.v.m. ziekten ( nieuws bron RTLZ TV heden )

dus ook geen leuke olijfbomen, bananen boompjes, enz, enz…….

NVWA waarschuwt: neem geen planten uit Zuid-Europa mee naar huis

Ze zien er zo leuk uit: een olijfboompje uit Italië of een lavendelplantje uit Frankrijk. Maar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit waarschuwt: neem die planten alsjeblieft niet mee uit Zuid-Europese landen. “De bacterie die mogelijk in de plant zit, is enorm schadelijk.”

Het draait allemaal om de bacterie Xylella. Voor mensen ongevaarlijk, maar dodelijk voor bomen en planten. De bacterie nestelt zich in het waterkanaal van planten en knelt de toevoer af. De bacterie verspreidt zich razendsnel door insecten die ze opzuigen en overbrengen naar andere planten. Hoeveel planten en bomen in Zuid-Europa besmet zijn, is niet bekend. 

Verspreiden

Om zeker te zijn, komt de NVWA nu met een dringende waarschuwing: neem geen planten uit Portugal, Spanje, Frankrijk of Italië mee naar huis. “Want de gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn”, zegt woordvoerder Benno Bruggink. “Bladeren van planten kunnen geel of bruin worden en sterven uiteindelijk af. Er blijft niks meer van over.”

Het zou de ondergang kunnen worden van de Nederlands groeten en fruitteler!

Nogmaals via de VRT ook een waarschuwing laat zien voor Frankrijk!

Franse autoriteiten waarschuwen toeristen voor plantenbacterie: “Neem geen planten mee naar huis”

Het Franse ministerie van Landbouw waarschuwt reizigers voor Xylella fastidiosa, een bacterie die voorkomt in het zuiden van Europa en planten dodelijk uitdroogt. De autoriteiten roepen op om geen planten uit de besmette gebieden mee naar huis te nemen.

De bacterie Xylella fastidiosa bedreigt ruim 200 plantensoorten. Aangetaste planten drogen uit en sterven af. In 2015 werd het zuiden van Italië getroffen door een epidemie: 300.000 olijfbomen gingen toen verloren. Tegen de bacterie bestaat geen behandeling, aangetaste planten worden zo vlug mogelijk vernietigd.

De bacterie slaat vooral toe in Spanje, Portugal, Italië en in Zuid-Frankrijk. Voor de mens is er voor alle duidelijkheid geen gevaar. Maar als plantenkwekerijen worden getroffen is de economische schade wel groot.

Om de verdere verspreiding in Europa te voorkomen, is het Franse ministerie van Landbouw nu een sensibiliseringscampagne gestart. In havens en op luchthavens zijn waarschuwingsborden geplaatst waarmee reizigers wordt opgeroepen om geen planten vanuit besmette gebieden mee te nemen naar huis.

Toeristen:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vraagt ook aan vakantiegangers om geen planten mee te nemen uit Zuid-Europa. “Deze bacterie vormt een bedreiging voor je eigen planten, onze land- en tuinbouw en de natuur”, klinkt het. In Nederland is de bacterie evenwel nog niet opgedoken.