ET TECHNIEK: NIEUWS BIJ SONY EN SAMSUNG (met Android OS!) bron tweakers.net

Sony Xperia 1 Review

Extra lange en veelbelovende Xperia-reboot

Samengevat

De Xperia 1 is een goede nieuwe start van Sony op smartphonegebied. Waar de fabrikant achterliep met zijn smartphonecamera’s, is nu een behoorlijke slag geslagen en ook op andere vlakken is dit een flinke verbetering ten opzichte van voorgaande Xperia’s. Zo is deze keer een snellader meegeleverd. Andere sterke punten, zoals de software en het mooie scherm, zijn behouden. Juist door dat scherm is de accuduur echter geen pluspunt meer, want de telefoon gaat relatief snel leeg als het scherm aanstaat. Door de aparte schermverhouding en andere eigenwijze Sony-trekjes is dit een interessante telefoon, maar wel voor een beperkte groep.

Pluspunten

Minpunten

Sony was een van de weinige fabrikanten die nog echt compacte high-end telefoons uitbrachten, in de vorm van de Compact-serie. Bijna een jaar geleden op de IFA-beurs in Berlijn hoopten we al op een opvolger in de Compact-serie, maar die is er nog altijd niet. Sony zou een Xperia 4 in de maak hebben, met Snapdragon 710. Dat is natuurlijk niet helemaal high-end, al komt het in de buurt. Liefhebbers kunnen verder uitwijken naar kleinere telefoons als de Pixel 3 en iPhone 8, maar het houdt niet over.

Sony brengt echter wel elk half jaar nog steeds een grote high-end telefoon op de markt, met wisselende resultaten. De recentste die we reviewden, is de Xperia XZ3. Helaas scoorde dat toestel op twee enorm belangrijke punten matig in verhouding tot vergelijkbare smartphones: camera en accuduur. Aan een van die dingen is in elk geval flink gewerkt volgens Sony en dat is de camera. Sony heeft naar eigen zeggen de sluis opengezet om functies van de populaire Alpha-camera’s te laten overvloeien naar de Xperia-smartphones. Door het vorige management zou dit gezien worden als kannibalisatie, maar daarin zou verandering zijn gekomen.

Het gevolg? Een andere aanpak in ruisonderdrukking, eindelijk rawfoto’s van de camera’s trekken en functies als Eye Autofocus in de camera-app. Zouden deze en toekomstige Xperia-camera’s zich dan eindelijk kunnen meten met de beste smartphonecamera’s? De hardware is er immers allang, want de beste smartphonecamera’s gebruiken nota bene Sony-sensors.

Dit en meer zoeken we uit in deze review van deze opvallend langwerpige Sony Xperia 1.

ToestelXperia 1Xpera XZ3Galaxy S10+
Lengte (mm)167158158
Breedte (mm)727374
Dikte (mm)8,29,97,8
Gewicht (g)178193175
Schermverhouding21:918:919:9
Relatieve schermgrootte82%80,5%87,5%

SONY BRENGT DE RX100 VII UIT IN AUGUSTUS..

Sony komt met een nieuwe versie van zijn RX100-compactcamera. De zevende generatie heeft net als zijn voorganger een 24-200mm-objectief, maar krijgt een verbeterde 20-megapixelsensor en autofocusfuncties die eerder in de A9- en A6400-systeemcamera’s zaten.

De Sony RX100 VII heeft een sensor van het 1″-formaat en het is een stacked cmos met daarop dram zodat de chip zeer snel uitgelezen kan worden. De maximale fotografeersnelheid is 20 beelden per seconde en de elektronische zoeker heeft daarbij geen black-outs. Het beeld knippert dus niet tijdens het fotograferen op hoge snelheid. Ook heeft de camera een functie om met 90bps te fotograferen, maar dat kan slechts voor een fractie van een seconde. Bij die snelheid worden er 7 beelden vastgelegd en daarna weggeschreven.

Autofocus werkt met 357 fasedetectiepunten en 425 contrastautofocuspunten op de sensor. Real-time Tracking en Real-time Eye AF zijn de autofocusfuncties die uit de meer geavanceerde camera’s naar het compacte toestel komen. Het toestel filmt in 4k-resolutie met maximaal 30fps en kan ook hdr-beelden vastleggen. In 1080p-resolutie is de framerate maximaal 120fps en er zit een slowmotion-modus op de camera die werkt tot 1000fps bij lagere resoluties. Ten opzichte van de voorganger is de beeldstabilisatie verbeterd, die zowel digitaal als optisch werkt tijdens het filmen. Ook nieuw is een microfooningang op de camera.

Vanaf augustus is de RX100 VII te koop in de Benelux voor een adviesprijs van 1300 euro. Daarmee is de prijs gelijk aan die van zijn voorganger bij introductie. De RX100 VI blijft waarschijnlijk in het assortiment, net als eerdere modellen, tegen een lagere prijs.