MILIEU: ZONNEPANELEN IN APELDOORN; EINDELIJK IS DE POLITIEK OM: zonnepanelen geruild voor asbestdaken en de Amber deelauto!

Situatie voor Zonnepanelen Apeldoorn

alles om voor de zonnepanelen

Gemiddeld genomen schijnt de zon in Apeldoorn net iets minder dan in de rest van Nederland. In 2015, een zeer zonnig jaar, scheen de zon er ongeveer 1800 uur. In Apeldoorn zal een gemiddeld optimaal zonnesysteem, deze bestaat uit 12 panelen (3.300 WP) en staat opgesteld onder een hoek van 35 graden gericht op het zuiden, per jaar ongeveer 2.840 kWh opleveren (factor 0,86). Een huishouden verbruikt gemiddeld 3.360 kWh aan elektriciteit. Hiermee is het gemiddelde huishouden in Apeldoorn dat zonnepanelen heeft voor 85% zelfvoorzienend in energieverbruik. Middels onze gratis opbrengstscan komt u precies te weten wat de opbrengst in uw geval zou zijn. Deze tool houdt hierbij rekening met uw dakeigenschappen en postcode.

Rendement op investering in zonnepanelen

Het rendement bij een investering in zonnepanelen ligt redelijk hoog. In Apeldoorn levert een gemiddeld zonnesysteem een rendement van 11,5%. Hiermee is de investering binnen 7 jaar volledig terugverdiend. Heeft u het geld tot uw beschikking, dan is het zeker een aanrader om direct te investeren. Naast een goede investering draagt u ook nog bij aan een beter milieu.

Het laatste nieuws t.a.v zonnepanelen Apeldoorn:

1e. I.p.v. asbest op/in uw dak; zonnepanelen met opbrengst direct retour:.

De gemeenten Apeldoorn en Epe starten een project voor het saneren van asbest-daken bij agrariërs en bedrijven te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. ( bron Stadsblad 31 juli 2019 )

Op dit moment zijn er verschillende ( subsidie) regelingen voor het plaatsen van zonnepanelen. Indien door de asbest renovatie  toch uw dak moet worden gerenoveerd wordt het als bedrijf mogelijk gemaakt om door ondersteuning door de beide gemeenten om direct ook onnepanelen aan te (doen) brengen.

Informatie avonden door de  gemeenten:

Op 20 en 28 augustus zijn er daartoe de mogelijkheden:

Inloop 19:30 Klarenbeek lokatie Hoofdweg 55 Pijnappel.

Inloop 19:30 Epe lokatie Stationsstraat 25 Kultuurhuis.

Aanmelden hiervoor kan via de email: zon@ovij.nl

2e. Het zwembad Malkander ( ook bekend als Aqua-centrum Malkander ) krijgt tijdens de aankomende verbouwing ook zonnepanelen. ( bron Stedendriehoek krant 31 juli 2019 )

De hele zomer in het water doorbrengen? Houd dan rekening met het volgende: van dinsdag 20 augustus tot en met zaterdag 12 oktober 2019 wordt er bij zwembad Aquacentrum Malkander verbouwd. Het recreatiebassin, peuterbad buitenbad en de wellness zullen daarom tijdens die periode niet open zijn. 

Nieuw dak voor zwembad Malkander.

Zwembad Malkander gaat deze zomer gedeeltelijk dicht.

Het recreatiebad van Malkander krijgt in opdracht van de gemeente een nieuw dak met zonnepanelen. Zo maakt Malkander meteen een stap op het gebied van duurzaamheid, laat woordvoerder Aad van Orden weten.

Het instructiebad en het wedstrijdbad zijn tijdens de werkzaamheden wel geopend. Kijk voor je bezoek even op het zwemrooster.

3. Eerste van 100 nieuwe, duurzame laadpalen voor elektrische auto’s in Apeldoorn

Hij is ontworpen door Lieke Bleyenberg (11) en hij levert lokale, duurzame energie die gewoon in de buurt is opgewekt.

Speciaal moment

Het is de eerste van 100 palen in heel Apeldoorn, die je als bewoner kunt aanvragen. Daarom onthulden wethouder Wim Willems en Lieke Bleyenberg gisteren deze bijzondere laadpaal. De laadpunten leveren lokale, schone energie van bronnen direct uit de buurt.

Ontwerpwedstrijd

Lieke won de ontwerpwedstrijd die energiecoöperatie de A had uitgeschreven. Daarom kwam haar ontwerp op het oplaadpunt dat donderdag werd onthuld. De laadpalen worden geplaatst op verzoek van bewoners in gemeente Apeldoorn. Mensen die op eigen terrein geen laadpaal kunnen neerzetten of die in Apeldoorn op bezoek komen, kunnen van de openbare palen gebruik maken. De prijs is € 0,18 per kWh.
Bewoners die een laadpunt in hun buurt willen, kunnen die aanvragen  bij Gemeente Apeldoorn.

Energie uit de buurt

De nieuwe laadpalen zijn te vinden via de app Smoov. Als je bij de laadpunten laadt, neem je energie af van de A, duurzame energiecoöperatie Apeldoorn. Michael Boddeke van de A: “Op dit moment hebben we energie voor ca. 5000 huishoudens, terwijl we ongeveer 850 afnemers hebben. We hebben dus voldoende lokale energie voor de laadpalen.” De energie wordt dichtbij opgewekt. Op de Vlijtseweg wekt Waterschap Vallei en Veluwe energie op uit afvalwater, op de Ecofactorij en in Zuidbroek wekken zonnepanelen energie op en bij Attero in Wilp wordt uit het gft uit de groene containers energie opgewekt. Je kunt er dus langsfietsen of -rijden. Bovendien is er geen duur transport voor de energie nodig is. Door auto’s met deze energie op te laden, ontstaat een lokale cirkel: de energie die we hier gebruiken, wekken we ook zelf op.

Eerste slimme palen

De nieuwe laadpalen laden sneller dan hun voorgangers. Dat maakt het ook voor bezoekers in Apeldoorn aantrekkelijk om hun auto te laden. Voorheen werden 11 kW-palen geplaatst, de nieuwe 22 kW-laadpunten zijn dubbel zo snel. Het zijn slimme palen: gedurende enkele uren geven ze minder stroom af om zo pieken in het netwerk tegen te kunnen gaan. Hierdoor is er minder verzwaring van het netwerk noodzakelijk.

Deelauto

De aanwezigen waren enthousiast over het ontwerp van de laadpaal:

“De mooiste laadpaal van Nederland’, reageerde een elektrisch rijder en “Een toevoeging voor de buurt”, reageerde bezoekers op de vormgeving. Na de onthulling konden zij kennismaken met diverse typen elektrische auto’s. Jong en oud stapte in diverse auto’s en maakte kennis met de geluidloze auto’s. Ook de Amber deelauto trok veel belangstelling. Deze deelauto, BMW i3, is ook door leden van energiecoöperatie de A te gebruiken.