GEZONDHEID: neemt de vruchtbaarheid van de man af?…. Niet alleen naar leeftijd, maar ook in ‘t algemeen?

Sperma-onderzoek moet taboe rond vruchtbaarheid mannen doorbreken. ( BRONNEN: SHOEKET.COM EN METRONIEUWS.NL EN DE VOLKSKRANT.NLEN INFOZDROWIE24.PL EN SHUTTERSTOCK.COM EN COSMOSMAGAZINE.COM EN DOKTERSCHAT.COM EN KNACK.BE EN FEMALEVISION.NL EN DE DIVERSE SITES UIT POLEN)

PARAMARIBO – Stichting Lobi schenkt op een aparte manier aandacht aan mannen in verband met vaderdag. De organisatie wil de taboesfeer rond vruchtbaarheid bij mannen wegwerken door het promoten van sperma-onderzoeken. Dit zegt Omar Overman, communicatiemedewerker bij Stichting Lobi.

Mannen kunnen hun sperma tegen een lager tarief testen op vruchtbaarheid.

De sperma-analyse is bedoeld voor mannen die hun vruchtbaarheid willen testen of als controle na sterilisatie. Het doel van het onderzoek is het beoordelen van de kwaliteit van het sperma. Hierbij wordt er gelet op het aantal zaadcellen, hun vorm en hun beweeglijkheid. Het labresultaat van zo een onderzoek is na een aantal dagen bekend.

Overman vertelt dat er veel meer vrouwen bij de organisatie aankloppen om hun partner te laten testen. Dit gebeurt in overleg, maar de vrouwen lijken meer durf te hebben om naar Stichting Lobi toe te stappen, dan de mannen. Deze conclusie wordt getrokken op basis van het aantal aanmeldingen. Er komen minder mannen voor het onderzoek langs.

De communicatiemedewerker zegt dat dit kan liggen aan het feit dat vrouwen vaker naar de dokter gaan voor medische controles. “Hierdoor voelen zij zich iets vrijer. Mannen gaan pas naar de arts, wanneer ze een probleem hebben geconstateerd”, is Overmans ervaring.

Het sperma-onderzoek is al een tijdje mogelijk in Suriname. Overman zegt dat hij niet weet of er andere instanties zijn waar dit onderzoek wel mogelijk is. “Het is onze specialiteit als het gaat om seksuele reproductiviteit. Mensen willen tegenwoordig weten of ze vruchtbaar zijn en kinderen kunnen krijgen.”

Hij ziet de mogelijkheid om de vruchtbaarheid te onderzoeken als een vooruitgang op wetenschappelijk gebied, die veel problemen binnen relaties kan voorkomen. “Zo kunnen we weten waar de fout ligt, zodat er gewerkt kan worden aan het proces om de kinderwens toch in vervulling te laten gaan bij een koppel.”

Vroeger moesten mensen eerst naar de huisarts. “Maar men wil die stap niet nemen. De mensen moeten namelijk een hele uitleg geven voordat ze worden doorverwezen. Bij ons is het mogelijk de stap te doen zonder verwijzing. Als je verzekeringmaatschappij het dekt, hoef je niet te betalen”, benadrukt Overman.

HOE KRIJGEN WE ONS SPERMA WEER GEZOND? DE WETENSCHAPPERS ZITTEN MET DE HANDEN IN HET HAAR; EN VERGADEREN IN ROTTERDAM! (BRON HLN.BE)

De kwaliteit van het sperma van de westerse man holt achteruit. Al tijdens de zwangerschap ontwikkelt de zaadbal van een jongetje zich steeds slechter. Kinderen krijgen op natuurlijke wijze wordt daardoor steeds moeilijker. Daarom zitten wetenschappers van over de hele wereld vandaag in Rotterdam samen om vruchtbaarheidsproblemen bij mannen op te lossen. 

Vierhonderd artsen van over heel de wereld buigen zich vandaag op een congres in Rotterdam over de vraag waarom het zaad van de westerse man steeds slechter wordt. Maar vooral: hoe krijgen ze het sperma weer gezond? 
Een gezonde man had twintig jaar geleden nog 60 miljoen zaadcellen per milliliter. Dat aantal is inmiddels gedaald naar 40 miljoen. Als deze trend doorzet, komt de man binnen twintig jaar in de ‘gevarenzone’. Dan heeft hij te weinig zaadcellen in het sperma die de eindsprint halen. 

“Een man kan dan misschien nog wel vader worden als hij een vruchtbare partner heeft, maar steeds minder vaak op natuurlijke wijze. Dan wordt het voorplanten een technische aangelegenheid, met behulp van reageerbuisjes of ivf-behandeling”, waarschuwt Gert Dohle, uroloog aan het Erasmus MC en organisator van het congres.

Niet alleen het aantal zaadcellen neemt af, maar de ‘overlevers’ vertonen ook steeds meer afwijkingen. “Soms zien we spermacellen met een gebroken staart of met twee kopjes. Die kunnen geen eitje bevruchten”, zegt Dohle.

Jarenlang werd gedacht dat te strakke onderbroeken, laptops op schoot, gebruik van alcohol en sigaretten funest was voor het sperma. Die laatste twee factoren spelen zeker een rol, zegt Dohle, maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat het al vroeg in de zwangerschap misgaat, wanneer de zaadbal van de mannelijke foetus zich ontwikkelt


Dat zou komen door bepaalde chemische stofjes die de moeder in spe binnenkrijgt en doorgeeft aan haar ongeboren kind. Dohle: “In ons kraanwater zitten allerlei pesticiden, die drinkwaterbedrijven er niet uitgefilterd krijgen. Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal minder goed ontwikkelt.”

 Thinkstock

Dit slecht ontwikkelde geslachtsorgaan leidt ook tot meer gevallen van zaadbalkanker. Van 1990 tot nu is het aantal mannen met deze kanker verdubbeld. Jaarlijks krijgen zeshonderd mannen de diagnose. Ruim de helft raakt na behandeling onvruchtbaar.  


Behalve de pesticiden in het kraanwater lijkt ook de chemische stof BPA de kwaliteit van sperma aan te tasten. Deze stof zit onder andere in verpakkingen van etenswaren, flesjes voor baby’s en magnetrondoosjes en kan door opwarming in het eten en drinken terechtkomen. In Denemarken en Frankrijk is gebruik van BPA al verboden.————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

LEES OOK: BILL GATES WERKT AAN EEN PERMANENTE ANTICONCEPTIE PIL! ( BRON HLN.BE)

De rijkste man op aarde richt zijn aandacht op anticonceptie. De Bill & Melinda Gates Foundation pompt 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) in de ontwikkeling van een permanente anticonceptiepil die in één dosis kan worden ingenomen. Zo zouden vrouwen die niet (meer) zwanger willen worden, in de toekomst geen chirurgische ingreep meer moeten ondergaan. 

Mocht de pil er komen, dan staan vrouwen niet meer voor de keuze om ofwel de pil door te nemen tot de menopauze, ofwel hun partner te overtuigen om een vasectomie te laten uitvoeren. Ook voor vrouwen in ontwikkelingslanden, die geen toegang hebben tot contraceptiva, zou de nieuwe pil een oplossing zijn. 
De Gates Foundation doneerde vorig jaar al 6,7 miljoen dollar (5,9 miljoen euro) aan techbedrijf MicroCHIPS, dat werkt aan een anticonceptie-implantaat dat vanop afstand kan bediend worden. Het implantaat stuit op veel kritiek, zo zou het volgens sommigen bepalen wie zich wel mag voortplanten en wie niet. 

Hoofdonderzoeker Dr. Jeffrey Jensen is het daar niet mee eens. Hij haalt een studie aan die onthult dat 50 procent van de Oegandese vrouwen niet meer zwanger wil worden. Toch heeft maar 2 procent toegang tot contraceptiva. 

Het doel is simpel: “Ik wil elke zwangerschap gepland en gewild maken”, aldus Jensen.

Hè hè, we weten het eindelijk! Is sperma slikken nou juist wél of niet goed voor je gezondheid? ( BRON BEAUTIFY.NL )

Je lover beweert natuurlijk bij hoog en laag dat sperma doorslikken goed is voor je gezondheid. Je dagelijkse portie eiwitten zoals hij het zelf omschrijft. Maar is dat wel zo? Wij hebben het even voor je uitgezocht en kwamen tot een duidelijk eindconclusie.

Sperma doorslikken?

You hate it or you love it, maar de kans is groot dat je het niet zo lekker vindt: sperma. Het idee dat dat uit de penis van de man komt – yak. Toch zijn er mensen (lees: mannen) die zeggen dat het juist een heel gezond goedje is en dat je zeker weten zijn sperma moet doorslikken.

Doorslikken: ja of nee?

Oké, toegegeven. Sperma zit bomvol voedingsstoffen en mineralen waar jouw lichaam blij van wordt. Er zit onder andere calcium, magnesium, vitamine B, zink en eiwitten in. Wat dat betreft is het inderdaad relevant om te denken dat een ‘shotje’ sperma goed doet voor je gezondheid.

Echter, als de man klaarkomt, komt er zo weinig sperma uit (ongeveer een theelepel) dat dit lang niet genoeg is om echt effect te hebben op je gezondheid. Hè, hè, dan weet je nu voor eens en voor altijd dat je je vriend niet hoeft te geloven met z’n ‘dagelijkse portie eiwitten’.

Ander effect van sperma

Uit onderzoek blijkt overigens wel dat sperma vrouwen slimmer en vrolijker maakt. Sperma bevat een aantal stoffen die ervoor zorgen dat je je opgewekter en jonger gaat voelen. Typisch gevalletje win-win situatie.

Dan weet je voortaan in ieder geval wat je moet doen als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt…