HET MARS AVENTUUR EEN NIEUWE SERIE VOOR U!

DE AARDE EN MARS VERGELEKEN.

Van Fiction(?)…. tot Science…( Geinspireerd op het Boek van Dr. A.J.M Wanders )

Mars wordt vaak de ‘Rode Planeet’ genoemd, omdat hij aan de hemel staat als een oranje-rode ster. Vanwege de kleur noemden de oude Grieken en Romeinen de ster naar hun oorlogsgod. Dankzij ruimteonderzoek weten we tegenwoordig dat de planeet die kleur heeft omdat de rotsen op Mars roest bevatten.

Mars is de vierde planeet vanaf de Zon. De planeet draait om de Zon op een gemiddelde afstand van 228 miljoen km, anderhalf keer zo ver als de Aarde. Als mens zou je het er dan ook erg koud vinden. Hoewel de zomers er in de buurt van de evenaar best warm kunnen worden, is de gemiddelde temperatuur 63 graden onder nul – even koud als de winters op Antarctica. De nachten zijn er ook steenkoud.

De eerste mensen op Mars krijgen ook nog met andere problemen te maken. De lucht is er namelijk honderd keer zo ijl als op Aarde, en bestaat voornamelijk uit koolstofdioxide. Elke keer als mensen uit hun verzegelde capsules stappen om de planeet te verkennen, zullen ze dus zuurstofmaskers en speciale pakken moeten dragen.

Verder kunnen er ware stofstormen woeden. Soms verspreiden die zich snel over de hele planeet, waardoor het oppervlak niet meer te zien is.