VANDAAG RUIMTEVAART UPDATE: OP DE MAAN IS OP DIVERSE LOCATIES WATER GECONSTATEERD ( BRON NOS TELETEKST EN NU.NL)

MAAN EN DE WATER BEVINDINGEN

NASA MAANDAG 27 oktober 2020

Wetenschappers hebben onomstotelijk bewijs gevonden voor de aanwezigheid van water op de maan, meldt NASA maandag. Hoewel het gaat om zeer kleine hoeveelheden, rept de Amerikaanse ruimteorganisatie van een belangrijke ontdekking voor toekomstige (bemande) ruimtemissies. Nederlandse experts zeggen in gesprek met NU.nl dat NASA dat laatste echter behoorlijk aandikt.

Dat er water op de maan te vinden is, weten wetenschappers al langer. Zo bleken maanstenen, die meegenomen zijn door astronauten van het Apollo-programma in de jaren zestig en zeventig, sporen van water te bevatten en vonden maanonderzoekers twee jaar geleden bewijs voor de aanwezigheid van waterijs in diepe kraters op de polen van de maan.

NASA heeft de aanwezigheid van water op de maan nu ook voor het eerst met een infraroodtelescoop gemeten. De onderzoekers zeggen sterke aanwijzingen te hebben dat het om piepkleine deeltjes water gaat, die waarschijnlijk opgeslagen zijn in glas of tussen steenkorrels op het maanoppervlak die voorkomen dat het water verdampt door de zon.

Om tot hun bevindingen te komen, maakten de onderzoekers gebruik van een Boeing 747 van NASA uitgerust met een infraroodtelescoop. Deze vliegende telescoop, die zijn blik normaal gericht heeft op verre sterrenstelsels, detecteerde rond de zuidpool van de maan de aanwezigheid van H2O-moleculen, oftewel water. Het onderzoek is maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Astronomy.

nasa discovered this water under the umbrella of the artemin program