Nieuw bij MAX: Het Museum van Nederland met Dione de Graaff en Diederik Ebbinge

Vanaf woensdag 16 december

Als we Nederland zouden moeten vatten in één tentoonstelling, wat moet daar dan te zien zijn? Onder leiding van presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge selecteert een team van experts voorwerpen die iets vertellen over onze geschiedenis, cultuur, volksaard, tradities en gebruiken. Vanaf woensdag 16 december is het gloednieuwe programma, Het Museum van Nederland, om 20.30 uur wekelijks te zien bij MAX op NPO 1.

In elke aflevering maken we kennis met zo’n vijftien mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een voorwerp waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Iets waar we trots op zijn, wat ons typeert, of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. Tijdens de ontmoeting met één van de experts horen we hun interessante, grappige of ontroerende verhaal. De samenkomst van al die verhalen laat elke week weer een kleurige waaier van Nederland zien. Vanuit hun expertise geven de specialisten meer informatie en duiding over het onderwerp, voordat zij het beslissende oordeel vellen. Na de laatste uitzending is de tentoonstelling daadwerkelijk te bezoeken in Kunsthal Rotterdam.

Aflevering 1: woensdag 16 december om 20.30 uur op NPO 1
In de allereerste aflevering ontvangen Dione de Graaff en Diederik onder meer de zoon van wielrenner Gerrie Knetemann. Hij neemt de fiets mee, waar ‘de Kneet’ de Amstel Gold Race mee won. Nabestaanden van een slachtoffer van de ramp met de MH-17 brengen een bijzonder en persoonlijk voorwerp langs. En expert Janny van der Heijden moet oordelen over Nederlands meest bekende koekje: de stroopwafel!

De experts
Het team van experts bestaat uit Janny van der HeijdenLara NubergMargriet SchavemakerPeter van Duinen, Herman PleijJurryt van de Vooren en Atze de Vrieze. De tentoonstelling wordt samengesteld door conservator Jörgen Tjon in samenwerking met Kunsthal Rotterdam. Meer informatie over de experts vindt u hier.

Online museum
Na elke uitzending zullen alle aangeboden objecten geëxposeerd worden op www.museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de objecten van heel dichtbij bestuderen. Met rondleidingen, meer informatie over de objecten en filmpjes van de mensen áchter de objecten.

Het Museum van Nederland (5 afleveringen)
Vanaf 16 december elke woensdag
Om 20.30 uur op NPO 1
Presentatie: Dione de Graaff en Diederik Ebbinge
www.maxvandaag.nl

Facebook.com/MAXdocumentaires | @MAXdocumentaire | #museumvannederland | @omroepmax_Terug naar perssite

Deel deze release

Nieuw bij MAX: Het Museum van Nederland met Dione de Graaff en Diederik Ebbinge

Deel op: TwitterDeel op: FacebookDeel op: LinkedIn

Social media

Laatste nieuws

11 dec 2020 – Hartverwarmende en ontroerende reportages in Missie MAX op NPO 1