PADDENSTOELEN: GIFTIG OF NIET???

Top 10 Giftigste Paddenstoelen ( uit alletoptienlijstjes )

In de natuur groeien de mooiste paddenstoelen, allemaal met een unieke kleur en vorm. Sommige soorten kun je gemakkelijk in de pan gooien, maar andere paddenstoelen kun je beter vermijden. Er zijn namelijk extreem giftige soorten waar je flink ziek van kunt worden. Wil je weten welke paddenstoelen het gevaarlijkste zijn? Je leest het in deze top 10 giftigste paddenstoelen.

1. Vliegenzwam

vliegenzwam

Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen…

De Vliegenzwam is misschien wel de meest iconische paddenstoel die in verschillende sprookjes voorkomt. Je herkent hem meteen aan zijn rode kleur en witte stippen. Het is misschien verleidelijk om een hapje van deze paddenstoel te nemen, maar dat is niet verstandig. De vliegenzwam is namelijk gevuld met verschillende giftige stoffen die je zenuwstelsel aantasten. Je kunt er misselijk en slaperig van worden, maar er ook door hallucineren. Voor kleine dieren kan deze mooie paddenstoel zelfs dodelijk zijn.

2. Pleurocybella porrigens

Lepiota brunneoincarnata

Deze paddenstoelen worden ook wel engelvleugels genoemd, wat natuurlijk komt door hun prachtige vorm en witte kleur. Jarenlang werd deze soort gewoon gegeten door mensen, met geen enkele klacht van mensen die ziek werden. Daar kwam verandering in in 2004, toen bijna zestig mensen ziek werden na het eten van de pleurocybella porrigens. Zestien personen overleefden het niet. Door de jaren heen zijn er steeds meer gevallen bekend geworden van mensen die ernstig ziek werden door het eten van deze paddenstoel. Wetenschappers weten niet precies hoe giftig de pleurocybella porrigens is en waarom sommige mensen er zo heftig op reageren. Mogelijk zit er een dosis cyanide in de schimmel.

3. Lepiota brunneoincarnata

Lepiota brunneoincarnata

De lepiota brunneoincarnata wordt in het Engels ook wel de deadly dapperling genoemd. Het is een kleine paddenstoel die er niet bepaald bedreigend uitziet.

Niets is minder waar, want deze paddenstoel bevat een dodelijke stof die de lever ernstig aan kan tasten. Eet je van de lepiota brunneoincarnata en word je niet behandeld in het ziekenhuis? Dan heb je 50% kans om het te overleven. Van de patiënten die wel behandeld worden, overlijdt 10% alsnog. Je bent niet op slag dood, want eerst krijg je last van ontzettende buikpijn. De lepiota brunneoincarnata groeit vooral in dennenbossen in Europa en Noord-Amerika. Laat je dus niet verleiden door deze kleine paddenstoelen.

4. Podostroma cornu-damae

Podostroma cornu-damae

Deze paddenstoelen hebben een opvallend uiterlijk, met een gekke stekelachtige vorm en een bijzondere rode kleur. Ze komen uit Japan, waar de paddenstoelen regelmatig per ongeluk gegeten worden. Ze lijken namelijk veel op een eetbare soort, terwijl de podostroma cornu-damae ontzettend gevaarlijk is.

De gifstoffen in deze paddenstoel zorgen eerst voor schade aan al je organen, van je lever tot aan je hersenen. Je huid kan gaan vervellen en je haar valt uit. Al na een paar dagen is het zo ernstig dat je kunt overlijden. De symptomen die je krijgt door de podostroma cornu-damae te eten zijn verwarrend.

Veel dokters denken dat hun patiënt last heeft van radiatievergiftiging of leukemie.

5. Conocybe filaris

Conocybe filaris

De conocybe filaris is een paddenstoel die veel voorkomt in de natuur. Zo kan hij gewoon op je gazon groeien. Hij ziet er niet bepaald uit als een lekkere snack, maar toch komt het voor dat de paddenstoel per ongeluk wordt opgegeten.

Hij lijkt bovendien veel op paddo’s, die gegeten worden als drug.

Snoep je van de conocybe filaris? Dan krijg je gegarandeerd een bad trip. Deze paddenstoel is namelijk gevuld met dodelijke gifstoffen die je lever ernstig kunnen beschadigen. Deze beschadigingen kunnen ook niet meer hersteld worden.

6. Fraaie gifgordijnzwam

Fraaie gifgordijnzwam

Deze paddenstoel heeft in ieder geval een naam die duidelijk maakt dat het om een giftig exemplaar gaat.

De fraaie gifgordijnzwam lijkt op veel eetbare paddenstoelen, wat het een gevaarlijke schimmel maakt. Hij is namelijk zo giftig, dat je het waarschijnlijk niet overleeft wanneer je de paddenstoel opeet.

Je nieren raken ernstig beschadigd, wat al na een paar weken fataal kan zijn. Je kunt behandeld worden, maar dan heb je waarschijnlijk wel een niertransplantatie nodig. wetenschappers hebben nog geen tegengif voor de fraaie gifgordijnzwam gevonden.

7. Galerina marginata

Galerina marginata

De galerina marginata groeit overal ter wereld.

Voornamelijk op stukken dood hout. Net als veel andere dodelijke paddenstoelen lijkt ook dit exemplaar veel op andere paddenstoelen die wel eetbaar zijn. Dat betekent dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Het algemene advies is dan ook: eet geen enkele paddenstoel als je niet helemaal zeker weet welke soort het is.

Ook deze paddenstoel beschadigt je lever, waardoor deze niet meer goed kan functioneren. Het resultaat? Je lichaam kan gifstoffen niet meer goed afvoeren, waardoor je uiteindelijk door je eigen lichaam vergiftigd kan worden. Dat is geen pretje, dus beter blijf je uit de buurt van de galerina marginata.

8. Voorjaarskluifzwam

Voorjaarskluifzwam

Wanneer je een blik op de voorjaarskluifzwam werpt, denk je misschien dat je met een stel hersens te maken hebt. Deze paddenstoel lijkt namelijk enorm veel op een mensenbrein. Dat zorgt er wel voor dat de voorjaarskluifzwam er niet erg smakelijk uitziet. Toch is het een culinair hoogstandje in Scandinavië en delen van Oost-Europa. Maar als de paddenstoel gegeten wordt, wat doet hij dan op dit lijstje? Een rauwe voorjaarskluifzwam kan ontzettend dodelijk zijn. Wordt hij op de juiste manier bereid? Dan kun je hem met een gerust hart eten. Soms komt het voor dat de paddenstoel niet goed bereid wordt. Hierdoor kun je misselijk, duizelig en lusteloos worden.

In het slechtste geval raak je in coma en overlijd je binnen een week. Het eten van een voorjaarskluifzwam is dus niet zonder risico.

9. Engel des doods (Kleverige knolamaniet)

engel des doods

Met deze naam is het geen mysterie dat deze paddenstoel giftig is. De engel des doods is enorm gevaarlijk. Wanneer je hem eet, kun je last krijgen van buikkrampen, verwardheid, stuiptrekkingen en diarree. Deze symptomen ontstaan al binnen een dag en zijn een teken dat de gifstoffen in de engel des doods je lichaam flink hebben aangetast.

Hierdoor ontstaat er onomkeerbare schade aan je lever en nieren. De enige manier om dit te overleven is door een levertransplantatie te ondergaan. Het is dus maar goed dat deze paddenstoel een onheilspellende naam heeft.

10. Groene knolamaniet

Groene knolamaniet

De groene knolamanietis de paddenstoel die verantwoordelijk is voor het grootste aantal doden. Sommige mensen eten de paddenstoel per ongeluk, maar hij wordt soms ook opzettelijk gebruikt om vijanden mee te vergiftigen.

Zo zijn er in het verleden keizers, pausen en tsaren vermoord met deze paddenstoel. De groene knolmaniet komt voor in Europese bossen en groeit voornamelijk in de buurt van eikenbomen. Hij lijkt wat op bepaalde eetbare paddenstoelen, waardoor hij soms per ongeluk wordt opgegeten.

Net als veel andere paddenstoelen bevat de groene knolmaniet stoffen die de lever en nieren beschadigen. Slechts 30 gram is genoeg om een volwassene te vermoorden.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-