Verraden door eigen volk, het komt meer voor, zo is vandaag gebleken door onderzoek dat de familie Frank verraden is door (hun?) de AMSTERDAMSE NOTARIS ARNOLD VAN DEN BERGH, die tot 1950 zijn praktijk mocht uitoefenen en er nooit voor is aangehouden!

De onderzoekers concluderen dat de vooraanstaande Amsterdamse notaris Arnold van den Bergh onderduikadressen aan de Duitsers heeft doorgegeven om veiligheid voor zijn eigen gezin te garanderen.

De Joodse Raad in 1942. Arnold van den Bergh is de vijfde van links (zittende rij).

Anonieme tip

Centraal in de theorie die overbleef staat een anoniem briefje dat kort na de oorlog bij Otto Frank werd bezorgd. Hoewel het spoor naar het origineel daarvan doodliep, wist het team wel een door Otto Frank gemaakte kopie ervan terug te vinden in het familiearchief van een politieman.

Centraal in de theorie die overbleef staat een anoniem briefje dat kort na de oorlog bij Otto Frank werd bezorgd. Hoewel het spoor naar het origineel daarvan doodliep, wist het team wel een door Otto Frank gemaakte kopie ervan terug te vinden in het familiearchief van een politieman.

Een onderzoeksteam dat het verraad van Anne Frank met moderne technieken analyseerde, komt na 6 jaar met een eerder nauwelijks onderzochte theorie: volgens het team speelde een Joodse notaris uit lijfsbehoud het adres van het Achterhuis door aan de nazi’s.

De onderzoekers concluderen dat de vooraanstaande Amsterdamse notaris Arnold van den Bergh onderduikadressen aan de Duitsers heeft doorgegeven om veiligheid voor zijn eigen gezin te garanderen. Definitief bewijs daarvoor werd niet gevonden, maar volgens het team lijkt in ieder geval vader Otto Frank zelf de theorie serieus te hebben genomen.

Gepensioneerd FBI-rechercheur Vince Pankoke noemt dit onderzoek het langste en moeilijkste waar hij ooit bij betrokken was, met een enorme berg data, zoekgeraakte archiefstukken en overleden getuigen. “Dit was geen cold case, de zaak was bevroren.”

Toch is hij ervan overtuigd nu de waarheid te kennen. “Omdat er bij zo’n oude zaak geen DNA-bewijs of filmbeelden(zwart-wit) zijn, zul je altijd moeten uitgaan van indirect bewijs. Toch heeft onze theorie een waarschijnlijkheidspercentage van zeker 85 procent. We hebben geen smoking gun, maar wel een warm wapen met lege hulzen ernaast.”

Anne zoals ze was in ieders kop!

In een van de brieven schreef Frank dat Cooper een voorbeeld moest nemen aan zijn dochter Anne. “Ik wil je herinneren aan haar vurige wens zich in te zetten voor de mensheid, in het geval ze zou overleven”, aldus Frank in een brief op 9 januari 1972. “Ik kan zien aan je brief dat je een intelligent persoon bent en dat je zelfkritiek hebt. Ik hoop dat Anne je kan inspireren een positieve kijk op het leven te krijgen.”