HET VAKTIJDSCHRIFT VOOR FOTOGRAFEN ZOOM met 3 fotolocaties voor wilde zwijnen (bron zoom.nl)

3 fotolocaties voor het fotograferen van wilde zwijnen

Het wilde zwijn is een van Nederlands bekendste wilde dieren. Er lopen behoorlijk wat wilde zwijnen door onze bossen. Het wilde zwijn is een hartstikke mooi dier, dat ook leuk is om te fotograferen. In dit artikel geven we je een aantal fotolocaties voor het fotograferen van wilde zwijnen en krijg je wat tips om ze op de foto te zetten.

Naast dieren als herten en wilde paarden zijn wilde zwijnen een van de grootste wilde landzoogdieren van Nederland. Het wild zwijn wordt ook wel het everzwijn genoemd en heeft een donkere, borstelige vacht.

Let op: wanneer je de natuur ingaat om te fotograferen, is het belangrijk dat je met respect met die natuur omgaat. Blijf daarom altijd op de wandelpaden, laat geen afval achter, maak gebruik van aangewezen schuilhutten, raak geen dieren aan en laat ze verder met rust.

Meer leren over fotografie? Volg dan de Zoom Academy cursusbundel

Over wilde zwijnen in Nederland

De meeste mensen weten een wild zwijn wel te herkennen. Toch zijn er maar een paar locaties waar je de dieren officieel zou moeten kunnen vinden. De dieren worden namelijk sterk gecontroleerd en zouden eigenlijk alleen in het gebied in en rondom de Veluwe en in Limburg voor moeten komen. Die locaties zullen we hieronder dan ook even voor je opsommen. De wilde zwijnen populatie in Nederland is echter wat uit de hand gelopen, waardoor de dieren ook buiten deze natuurgebieden te vinden zijn. Dat is niet zo’n ramp, de dieren worden er als het ware gedoogd, maar de populatie wordt wel sterk in de gaten gehouden en jaarlijks worden er wilde zwijnen afgeschoten om te voorkomen dat er te veel van komen. Hoewel er dus is afgesproken dat er eigenlijk geen wilde zwijnen in Noord-Brabant mogen leven, kun je ze weldegelijk tegenkomen. De kans dat je ze echter tegenkomt is vele malen kleiner en wanneer je ze echt graag wilt zien en fotograferen, kun je beter naar een van onderstaande locaties gaan.

1. Nationaal Park de Hoge Veluwe

De Veluwe en omgeving is dé locatie voor het fotograferen van wild in Nederland en we kunnen deze locatie dan ook niet overslaan als we het hebben over fotolocaties. In het nationale park vind je verschillende schuilhutten van waaruit je de dieren vaak prachtig kunt zien. Een paar observatiehutten kun je hier vinden.

2. Kroondomein het Loo

Ook Kroondomein het Loo is een goede plek als het gaat om het spotten en fotograferen van wilde zwijnen. Er leven hier namelijk behoorlijk veel van de dieren. Ook bij Kroondomein het Loo kun je een paar wildobservatieplaatsen vinden. Zo kun je vanaf een veilige plek kijken of er wilde zwijnen voorbij komen, zonder dat de dieren daar zelf last van hebben. Een overzicht van die observatieplekken vind je hier.

3. Nationaal Park de Meinweg

Nationaal Park de Meinweg in Limburg is dus, naast het gebied in en rondom de Veluwe, eigenlijk de enige plek waar wilde zwijnen zouden moeten rondlopen. Je kunt heerlijk wandelen in dit prachtige natuurgebied. Naast de verschillende wandelroutes die je kunt lopen, kun je ook mee op een aantal excursies. Bij de Lange Luier, kun je ook een wildobservatie scherm vinden.


De fotolocaties voor wilde zwijnen op de kaart

Goed, nu we de fotolocaties om wilde zwijnen te spotten voor je hebben opgenoemd, brengen we ze hieronder ook nog even voor je in kaart. Zo weet je precies waar je de fotolocaties kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes voor meer details.

De fotolocaties voor wilde zwijnen op de kaart Goed, nu we de fotolocaties om wilde zwijnen te spotten voor je hebben opgenoemd, brengen we ze hieronder ook nog even voor je in kaart. Zo weet je precies waar je de fotolocaties kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes voor meer details.

De fotolocaties voor wilde zwijnen op de kaart

Goed, nu we de fotolocaties om wilde zwijnen te spotten voor je hebben opgenoemd, brengen we ze hieronder ook nog even voor je in kaart. Zo weet je precies waar je de fotolocaties kunt vinden. Klik op de rode cameraatjes voor meer details.

Tips om wilde zwijnen te fotograferen

Als je een wild zwijn gaat fotograferen, is het natuurlijk niet alleen fijn als je weet waar je de dieren ongeveer kunt vinden. Je wilt natuurlijk ook weten hoe je ze op de foto zet. Om je daar een klein beetje bij te helpen, geven we je hieronder drie tips. In het artikel 7 tips voor wildlifefotografie kun je nog wat meer tips vinden.