De “Viering 100 jaar Radio Kootwijk”

100 jaar radioverbinding Radio Kootwijk

Op — 5 mei 2023 — is het precies honderd jaar geleden dat de eerste radiotelegrafie-verbinding tot stand kwam vanuit Malabar.

In voormalig Nederlands-Indië, met Radio Kootwijk op de Veluwe.

Dit feit vieren de landelijke Vereniging van Radio Zend Amateurs, de Stichting Indisch Erfgoed en de Stichting Erfgoedplatform Apeldoorn samen met Staatsbosbeheer in het weekend van 6 en 7 mei 2023.

In het zendgebouw geven zendamateurs demonstraties en zijn diverse gidsen van Staatsbosbeheer aanwezig om een toelichting te geven op het gebouw en de omliggende natuur. Er is een fototentoonstelling.

Radio Gelderland verzorgt op beide dagen uitzendingen vanaf deze unieke locatie. Op het buitenterrein kun je tegen betaling genieten van Hollandse ijsjes en Indische lekkernijen. Ook lokale ondernemers presenteren zich.


Toegang tot het monumentale gebouw – de Kathedraal- gebouw A- is beperkt! (vol=vol).


ChatGPT zegt hierover:

Radio Kootwijk bestaat inderdaad al meer dan 100 jaar en staat bekend als een historische plek voor de Nederlandse radio- en communicatiegeschiedenis. Het feest ter ere van het 100-jarig bestaan vond plaats in 2018 en was een viering van deze rijke geschiedenis.

Radio Kootwijk werd in 1918 opgericht als zenderstation voor draadloze telegrafie en telefoonverkeer tussen Nederland en voormalig Nederlands-Indië. Het station werd gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School en staat bekend om zijn karakteristieke hoofdgebouw, dat ook wel het Zendgebouw wordt genoemd. Dit gebouw is nog steeds een iconisch symbool van Radio Kootwijk en trekt veel bezoekers aan.

Tijdens het 100-jarig jubileumfeest werden er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen door het Zendgebouw, tentoonstellingen over de geschiedenis van Radio Kootwijk en optredens van verschillende artiesten. Ook waren er speciale radiouitzendingen en lezingen over de rol van Radio Kootwijk in de geschiedenis van de communicatie.

Het feest was een bijzondere gelegenheid om stil te staan bij de rijke geschiedenis van Radio Kootwijk en om te vieren hoe belangrijk deze plek is geweest voor de ontwikkeling van de communicatie in Nederland.