LOKAAL: UIT DE REGIO APELDOORN; TAALHUIS BIBLIOTHEEK, ORGELCONCERT, NJO CONCERTEN IN ORPHEUS EN HARPCONCERT A/D BOSRAND

Uit Onze Regio Bladen ( bron: stadsblad Apeldoorn) NU OP DATUM VOLGORDE..

1. Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe seizoen Taalhuis 13 augustus 15:00 CODA Bibliotheek in de Stad. OPMERKING: In de stads bibliotheek worden 1 op 1 taallessen gegeven op maandag ochtend vanaf 10:00; In de bibliotheek van Doc-Zuid worden groepslessen gegeven op alle donderdag middagen vanaf 14:00 uur.

CODA Taalhuis zoekt vrijwilligers die het leuk vinden om voor te lezen aan kinderen met een taalachterstand, taalondersteuning te geven aan volwassenen of/en om didibeten wegwijs te maken op de computer.

Je kunt één of meerdere dagen per week aan de slag als: voorleesvrijwilliger of taalcoach of digi-vrijwilliger.

Bij CODA Taalhuis worden mensen geholpen die (beter) Nederlands willen leren met alle basisvaardigheden – van spreken, lezen, schrijven en rekenen tot leren werken met de computer, tablet of smartphone. Om aan de toenemende vraag te kunnen blijven voldoen, wil het Taalhuis het team met vrijwilligers uitbreiden.

Op dit moment is de organisatie (per direct) op zoek naar voorleesvrijwilligers, taalcoaches en digi-vrijwilligers. Het aantal uren en/of dagen dat je ingezet wordt, is in overleg te bepalen.

Dinsdag 13 augustus is er van 15.00 tot 17.00 uur een voorlichting voor de vrijwilligers in spe’ in de CODA in de Centrale Bibliotheek.

Solliciteren? 

Neem contact op met het CODA Taalhuis (055-5268561) of kijk op www.coda-apeldoorn.nl/taalhuis.

2. Orgelconcert Everhard Zwart
donderdag 15 augustus 20:00 uur

Donderdag 15 augustus geeft organist Everhard Zwart een concert in de Grote Kerk aan de Loolaan te Apeldoorn. Het concert begint om 20.00 uur. Toegang is € 10,00 en kinderen tot 12 jaar gratis.

Everhard Zwart speelde in de zomer van 1979 zijn eerste officiële orgelconcerten. Het is in grote dankbaarheid dat hij dit jaar zijn 40 jarig jubileum als concertorganist mag vieren.

Van deze 40 jaar heeft hij ook vele jaren orgelconcerten gegeven in de Apeldoornse Grote Kerk. Hij kent dit orgel heel goed en weet precies welke orgelwerken hier het beste zullen klinken. Het belooft 15 augustus een feestelijk concert te worden. Meer informatie via www.everhardzwart.nl

Sinds 1979 geniet Everhard Zwart nationaal- en internationaal grote bekendheid.

Hij gaf orgelconcerten op veel grote-, beroemde orgels in eigen land en in veel Europese landen. Daarnaast maakte hij een aantal concertreizen door Canada en Amerika.

Everhard studeerde in 1983 af aan het conservatorium te Rotterdam. Hij was toen al enkele jaren actief als concertorganist. Na zijn afstuderen aan het conservatorium te Rotterdam volgde hij Masterclasses bij Jean Guillou en bij Gunther Kaunzinger. Deze studies, naast zijn lessen bij Feike Asma, hebben er mede toe bijgedragen dat hij een eigen stijl heeft ontwikkeld.

Zijn concertprogramma’s bieden altijd werken van de beroemde orgelcomponisten. Everhard Zwart heeft een voorliefde voor de Frans romantische orgelliteratuur, maar is ook een majestueus vertolker van Bach, Reger, Liszt of andere beroemde componisten zoals Händel of Mendelssohn.

Naast het spelen van de beroemde orgelliteratuur is hij altijd op zoek naar nieuwe, goed in het gehoor liggende, orgelwerken.

Zo ontdekte hij in het muziekarchief van Feike Asma een aantal manuscripten van bijzondere orgelcomposities die hij regelmatig uitvoert en ook als bladmuziek heeft uitgegeven.

Everhard zoekt ook over de grenzen en introduceerde in Nederland diverse orgelweken van René L. Becker, en composities van o.a. Thomas Aberg; Rulon Christiansen en vorig jaar een verrassende Suite van de beroemde en zeer succesvolle Amerikaanse organiste Carol Williams.

In 2008 ontving Everhard Zwart voor al zijn werkzaamheden en totale muzikale inzet een Koninklijke onderscheiding en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2009 ontving hij in Parijs de medaille in Zilver van het “Societe Arts-Sciences-Lettres” voor zijn inzet voor de Franse Orgelcultuur.

3. Fantastische Symfonie 6+ – NJO Muziekzomer
zaterdag 17 augustus 14:30 uur

De Fantastische Symfonie Het familieconcert De Fantastische Symfonie is niet alleen een prikkelende voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar en hun ouders, maar ook een speelse kennismaking met klassieke muziek.

Aan het begin van het concert kunnen kinderen met hulp van de musici van het Nationaal Jeugdorkest verschillende instrumenten uitproberen

Later in de zaal horen ze die instrumenten terug in een muzikaal werk dat al sinds het verschijnen in 1830 telkens weer grote indruk heeft gemaakt op het publiek: de Symphonie fantastique van de Franse componist Hector Berlioz.

De 92 musici van het orkest, de dirigent en een acteur vertellen het verhaal over een groot bal en een heuse heksensabbat. Met maar liefst 92 musici, waaronder twee harpisten en zes slagwerkers, een spectaculaire belevenis!

Met dank aan het Orkest van het Oosten (NJO) voor het beschikbaar stellen van de instrumenten om uit te proberen.

De volledige Symphonie fantastique is zondagavond 18 augustus te horen tijdens het slotconcert van de NJO Muziekzomer in Theater Orpheus. NJO Muziekzomer Gelderland Aanstormende muziekprofessionals spelen de hoofdrol in de meer dan 75 concerten die de NJO Muziekzomer telt. Het muzikale aanbod bevat voor ieder wat wils, met orkesten, kamermuziek, dans, muziektheater, familievoorstellingen en fiets-, wandel- en ontdekkingstochten. Van klassiek tot jazz op de vele bijzondere locaties die de provincie Gelderland rijk is, van industrieel erfgoed tot speelplekken in de vrije natuur. Een festival om naar uit te kijken!

4. Oerlicht met het Chimaera Trio – NJO
zaterdag 17 augustus 20:00 uur

Theatraal programma geïnspireerd op de oorsprong De leden van het Chimaera Trio, bestaande uit Annemiek de Bruin (klarinet), Irene Kok (cello) en Laurens de Man (piano), leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam. Ze houden zich intensief bezig met kamermuziek, waarmee ze al diverse prijzen wonnen. Pure muziek Het trio ontleent zijn naam aan een vuurspuwend monsterlijk wezen uit de Griekse mythologie. De naam staat symbool voor de rauwe, pure muziek en de thema’s die de drie musici kiezen. Klank en licht staan centraal In hun theatrale programma Oerlicht nemen ze het publiek mee in een zoektocht naar de oorsprong van klank en licht. Componist, arrangeur en jazzpianist Tijn Wybenga schreef er op hun verzoek de verbindende muziek bij. NJO Muziekzomer Gelderland Aanstormende muziekprofessionals spelen de hoofdrol in de meer dan 75 concerten die de NJO Muziekzomer telt. Het muzikale aanbod bevat voor ieder wat wils, met orkesten, kamermuziek, dans, muziektheater, familievoorstellingen en fiets-, wandel- en ontdekkingstochten. Van klassiek tot jazz op de vele bijzondere locaties die de provincie Gelderland rijk is, van industrieel erfgoed tot speelplekken in de vrije natuur. Een festival om naar uit te kijken!

5. Slotconcert NJO Muziekzomer
zondag 18 augustus 20:00 uur

Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Antony Hermus Het slotconcert in thuisbasis Orpheus is de feestelijke afsluiting van de NJO Muziekzomer Gelderland, het jaarlijks terugkerende festival van het Nationaal Jeugdorkest. Als klap op de vuurpijl een zinderend concert onder leiding van de energieke en enthousiasmerende dirigent Antony Hermus. En alsof dat nog niet genoeg is, heeft het NJO als gastsolist de Russische pianist Alexander Gavrylyuk uitgenodigd om met het orkest te schitteren in de adembenemende Rapsodie op een thema van Paganini van Sergej Rachmaninov. Op het programma staan verder Igor Stravinsky’s betoverende Le baiser de la fée (De kus van de fee) en de Symphonie fantastique van Hector Berlioz, een van de meest revolutionaire orkestwerken van de negentiende eeuw. Orkest, solist, dirigent en de gekozen werken staan garant voor een feestelijke avond! Programma: Stravinsky – Le baiser de la fée: Divertimento Rachmaninov – Rapsodie op een thema van Paganini, opus 43 Berlioz – Symphonie fantastique, opus 14 Alexander Gavrylyuk solist piano

6. Harpconcert aan de bosrand 
zondag 25 augustus 15:30 uur

Apeldoorn – Op 25 augustus zal de bekende harpiste Regina Ederveen met haar harp optreden. Zij verzorgt een programma ”Muziek aan de Bosrand”. Regina speelt prachtige muziek op haar gouden harp, en deze muziek wordt afgewisseld met korte teksten, waarin de humor niet ontbreekt.

Ook zal zij enkele hymns spelen. Een concertvoorstelling die boeit van A tot Z en die de onverwachte kanten van de harp laat horen.

Zondag 25 augustus, Baptistengemeente, Bosweg 77, Apeldoorn, aanvang 15.30 uur (zaal open 15.00 uur). Kaarten aan de zaal. Info 055-3013072.

Regina Ederveen behaalde aan het Utrechts Conservatorium het diploma Uitvoerend Musicus Harp. Op het Orpheus-Concours won Regina de hoofdprijs voor de beste interpretatie van hedendaagse kamermuziek. Zij gaf als enige harpiste in een internationaal samengesteld orkest een concert in Carnegie Hall, New York. Regina Ederveen ontving een beurs van het Prins Bernhard Fonds voor studie op het gebied van de Keltische harp.

Zij speelt in verschillende ensembles, o.a. met fluit, orgel, sopraan. Ook werkt ze samen met een woordkunstenaar waarmee zij een programma brengt over Vincent van Gogh alsook een Joods programma. Regina heeft een uniek concertprogramma over de roemruchte harpiste Rosa Spier. Regina Ederveen bespeelt een gouden Lyon&Healy-pedaalharp en een Dusty Strings celtic harp. Regina verkoopt meerdere cd’s, o.a. solo of met fluit en piano. Infowww.reginaederveen.nl.

1) HARP CONCERT AAN DE BOSRAND

Apeldoorn – Op 25 augustus zal de bekende harpiste Regina Ederveen met haar harp optreden. Zij verzorgt een programma ”Muziek aan de Bosrand”. Regina speelt prachtige muziek op haar gouden harp, en deze muziek wordt afgewisseld met korte teksten, waarin de humor niet ontbreekt.

Ook zal zij enkele hymns spelen. Een concertvoorstelling die boeit van A tot Z en die de onverwachte kanten van de harp laat horen.

Zondag 25 augustus, Baptistengemeente, Bosweg 77, Apeldoorn, aanvang 15.30 uur (zaal open 15.00 uur). Kaarten aan de zaal. Info 055-3013072.

Regina Ederveen behaalde aan het Utrechts Conservatorium het diploma Uitvoerend Musicus Harp. Op het Orpheus-Concours won Regina de hoofdprijs voor de beste interpretatie van hedendaagse kamermuziek. Zij gaf als enige harpiste in een internationaal samengesteld orkest een concert in Carnegie Hall, New York. Regina Ederveen ontving een beurs van het Prins Bernhard Fonds voor studie op het gebied van de Keltische harp.

Zij speelt in verschillende ensembles, o.a. met fluit, orgel, sopraan. Ook werkt ze samen met een woordkunstenaar waarmee zij een programma brengt over Vincent van Gogh alsook een Joods programma. Regina heeft een uniek concertprogramma over de roemruchte harpiste Rosa Spier. Regina Ederveen bespeelt een gouden Lyon&Healy-pedaalharp en een Dusty Strings celtic harp. Regina verkoopt meerdere cd’s, o.a. solo of met fluit en piano. Infowww.reginaederveen.nl.