WAAROM WORDEN ALLE VOETBAL STADIONS NIET JAARLIJKS GECONTROLEERD EN DOOR DE CONSTRUCTEUR EN DOOR DE BOUWMAATSCHAPPIJ?

07 juli 2011 11:54 Instorten dak de Grolsveste FC Twente, tijdens de nieuwbouw: resultaat 12 zwaar gewonden en 2 doden te betreuren!

Een deel van het dak van De Grolsch Veste, het stadion van FC Twente, is door nog onbekende oorzaak ingestort. Daarbij zijn meerdere mensen onder het puin terecht gekomen. Zeker één persoon is overleden, nog eens 14 anderen raakten gewond.

Eén dodelijk slachtoffer

Er was al snel een traumateam ter plaatse. De regionale krant TC Tubantia meldde dat volgens bouwvakkers er zeker 12 gewonden zijn gevallen, van wie een aantal er slecht aan toe is. Zij zeggen ook dat er twee doden te betreuren zouden zijn. De burgemeester heeft inmiddels bevestigd dat er één dodelijk slachtoffer gevallen is. Eerder werd er al een lijkwagen bij het stadion gesignaleerd.

Bouwkraan raakt steunbalk

Het dak van de nieuwbouw van de Grolsch Veste is volgens FC Twentemogelijk ingestort doordat een bouwkraan een van de steunbalken van het dak heeft geraakt. Het dak stortte vervolgens op de tribune. De ravage is enorm. 

Spelersgroep in Zeeland

Voorzitter Joop Munsterman van FC Twente heeft onmiddellijk het trainingskamp van de voetbalclub in Zeeland verlaten, nadat hij op de hoogte was gesteld van het drama. Munsterman spoedde zich naar Enschede om de situatie zelf te bekijken. Alle activiteiten die voor donderdag op het programma stonden, waaronder een persgesprek met Adriaanse, zijn afgelast.

Wegen rond stadion afgezet

De politie Twente heeft alle wegen rond het stadion afgezet. De afslag vanaf de A1 richting De Grolsch Veste, die ook de stad in leidt, is niet meer bereikbaar. Hierdoor moet het verkeer vanaf de snelweg op een andere manier zijn weg vinden naar de stad. Dit leidt tot chaotische taferelen op de andere wegen naar het centrum. Het verkeer staat vast of rijdt stapvoets.

Grote verbouwing aan de gang

De Grolsch Veste, was deze zomer toe aan zijn tweede grote uitbreiding. Zie foto’s (hier en hier en ook een 3D-animatie). Door het verhogen van de korte zijde zou het onderkomen in het nieuwe seizoen plaats bieden aan ruim 30.000 toeschouwers. Bekijk hier hoe het stadion eruit moet komen te zien na de verbouwing.

Reactie architect

De architect van de Grolsch Veste spreekt tegen RTV Oost van een noodlottig ongeval. Hij betreurt het ongeluk en zijn eerste zorg gaat uit naar de mensen die erbij zijn betrokken. De hoofdconstructie van het nieuwe dak is dezelfde als die van het bestaande dak op de tweede ring, zegt architect Gersen. Volgens hem is het niet aannemelijk dat het dak van de bestaande tweede ring het ook begeeft. 

Alle stadions in Nederland worden eens per jaar gecontroleerd op veiligheid. Echter zien deze controles er vaak anders uit, zo blijkt uit een rondgang van de NOS.

De NOS meldt dat Nederlandse voetbalstadions geschouwd zouden moeten worden door deskundigen met gespecificeerde kennis over de veiligheidseisen waar een stadion aan moet voldoen.

Uit het onderzoek van de NOS is gebleken dat de controles meestal worden uitgevoerd door een inspecteur van de gemeente of de brandweer, maar soms ook door de bouwer van het desbetreffende stadion. Ook zou volgens de NOSsoms de GGD of de politie meelopen met de controles.

Dit was volgens de nieuwsorganisatie een advies van het Auditteam Voetbal en Veiligheid, een organisatie die advies geeft aan het Openbaar Ministerie, de politie, voetbalclubs en de KNVB.

Adviesrapport wel gedeeld door ministerie

Volgens de NOS is het adviesrapport dat drie jaar geleden door het Auditteam werd uitgebracht wel gedeeld door het ministerie, maar is er tot op heden nog niets mee gedaan.

Een deel van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar stortte een week geleden in. Hierbij vielen geen gewonden. Het KNMI had wel code geel afgegeven voor zware windstoten. Hierdoor trainde het team binnen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) houdt een verkennend onderzoek naar het deels instorten van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar, meldt een OVV-woordvoerder zondag. AZ stelt ook een onafhankelijk onderzoek in.

4 dagen geleden: 8 Jaar later gaat het weer mis nu in het stadion van Alkmaar door rukwinden, begeeft een deel van het dak. Met de aanbevelingen van …is niets gedaan noch door de vereniging Eredivisie noch door de KNVB!