Geschiedenis 1: De Tempeliers in Tjechie.

Geschiedenis van deze Rooms-katholieke Franse ridderorde.

De Tempeliers: velen onder ons hebben er over horen spreken, maar wie waren ze precies? In de bestseller ‘De Da Vinci Code’ van Dan Brown komen de Tempeliers ter sprake, maar weinigen weten exact welke rol deze ridders speelden in de geschiedenis.

De Tempeliers De orde van de Tempeliers werd in 1129 opgericht en bestond bijna twee eeuwen. De christelijke ridderorde moest onder meer westerse pelgrims die naar het Heilige Land reisden, beschermen. Ook vochten ze mee tijdens de Kruistochten. Zij leefden gezond en deden de gelofte van armoede. Mede daardoor werden zij oud voor de middeleeuwen, 66 ,67 jaar was geen uitzondering.

De Orde van de Tempeliers of Tempelorde (Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo) (Latijn: Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici) was een christelijkekruisridderorde die ten tijde van de kruistochten als klein onderdeel van de kruisvaarderslegers een Heilige Oorlog tegen de moslims voerde in het Heilige Land. Ze waren gestructureerd als een monnikenorde naar het model van de cisterciënzers en zowel monastiek als militair actief. De orde is ontstaan uit een broederschap van vooral Franse kruisvaarders, waarvan ten minste Hugo van Payns en de Vlaamse edelman Godfried van Sint-Omaars deel uitmaakten. De broederschap legde rond 1118 de klassieke monastieke beloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid af ten overstaan van de Latijnse patriarch van Jeruzalem. De orde werd vervolgens officieel erkend door de Katholieke Kerk in 1129 en bleef bijna 200 jaar bestaan. De Tempeliers werden uiteindelijk zo machtig en rijk, dat de Franse koning Filips de Schone er alles aan deed om van hen af te komen.

De Tempeliers werden snel, mede dankzij de gelofte van armoede, een zeer rijke orde die overal in het koninkrijk Jeruzalem en andere door de kruisvaarders ingenomen gebieden, en ook in Europa grote landerijen met horigen bezat. Dit kwam door de steun van vele edelen. Wanneer edelen toetraden tot de orde, legden ze een persoonlijke gelofte van armoede af en schonken de orde al hun bezittingen. Daardoor, en omdat zij vrijgesteld was van belastingen, werd de Orde een van de belangrijkste bankiers van de westerse wereld. De schuldbrief, een soort cheque, zou een uitvinding van hen zijn.

De kruisvaarders en pelgrims hadden in de Oriënt veel contacten met de plaatselijke islamitische bovenlaag. De Tempeliers raakten door deze contacten bekend met de, vergeleken bij West-Europa, andere culturele standaard over onder meer levenskunst, filosofie en wetenschappen van de Arabische beschaving. De ridders waren daardoor in staat hun Europese tijdgenoten te helpen zich deze culturele en wetenschappelijke rijkdommen eigen te maken.

De internationaal werkende orde vervoerde grote geldsommen van en naar het Heilige Land. Ze ontwikkelde zich daardoor tot een internationaal bankiershuis. Zo stond de koning van Frankrijk zwaar in de schuld bij hen. Samen met hun groeiende machtspositie zou dit de aanleiding geweest kunnen zijn voor de koning Filips IV van Frankrijk om de orde te laten vervolgen wegens ketterij. Dit gebeurde na jarenlang politieke druk op de Kerk waarbij de koning zelfs twee pausen zou hebben laten vermoorden zodat een vertrouweling van hem, paus Clemens V, kon worden verkozen. Op vrijdag 13 oktober 1307, werden vele leden van de orde op bevel van Filips gevangengenomen en beschuldigd van ketterij. In de pauselijke bul Pastoralis praeeminentiae van 22 november 1307 aan alle christelijke heersers werd de arrestatie van alle Tempeliers bevolen, alsmede de inbeslagname van al hun roerende en onroerende goederen, die daarna aan de kerk vervielen. Dit bevel luidde in vrijwel heel Europa een lange reeks vervolgingen in.

Gedenksteen Jacques de Molay in Parijs

De Tempelberg, naamgever van de orde

De laatste grootmeester van de Tempeliers was Jacques de Molay, hij stierf op 18 maart 1314 in Parijs op de brandstapel. De Molay heeft gedurende zijn (schijn)proces onder marteling bekentenissen afgelegd, maar die later herroepen. De beschuldigingen tegen de Orde van ketterij, homoseksualiteit en aanbidding van “Baphomet” waren voor die tijd ongehoord. Het verhaal wil dat De Molay op de brandstapel de koning en de paus vervloekte; beiden stierven nog geen jaar later.

Nadat de Orde van de Tempeliers was opgeheven, werden veel leden en bezittingen opgenomen door de Hospitaalridders. In Portugal werden de Tempeliers vrijgesproken en veranderden ze hun naam in Ridders van Christus.

Algemeen:

De Tempelierskelders in zijn wijnkelders in het  Zuid-Moravische dorp Čejkovice in  het Hodonín-district . Hun traditie gaat terug tot de vroege middeleeuwen. Het is de naam van het bedrijf Templářské sklepy Čejkovice vinařské družstvo.

De wijnkelders in Čejkovice werden gesticht door de Tempeliers, over wie de eerste schriftelijke vermelding uit 1248 bestaat , maar ze kwamen hier in de jaren dertig. Ze bouwden hier hun bevel (tegenwoordig het Čejkovice-kasteel ) en vervolgens ook uitgebreide kelders – de grootste op het toenmalige grondgebied van de Tsjechische kroonlanden .

De Tempeliers waren zeer bekwame wijnbouwers. Na hen werd de Čejkovice landgoed van vele anderen, onder hen, bijvoorbeeld, de heren van Lipa , de familie Prusinov uit Vickov , de jezuïetenorde of de Habsburgers , of de Tsjechische Koninkrijk in de persoon van keizer Joseph II.

Huidige bestemming:

Momenteel worden de Tempelierskelders gebruikt voor de rijping van 500.000 liter eigen geproduceerde wijnen in eikenhouten vaten in de historische kelders, nog eens meer dan 6.000.000 liter wijn wordt opgeslagen in nieuwe hallen boven de Tempelierskelders. In de moderne geschiedenis werd de eerste wijncoöperatie opnieuw opgericht in 1936, en momenteel is een bedrijf genaamd Templářské sklepy Čejkovice, een wijncoöperatie, actief in Čejkovice sinds 1992. Rondleidingen en proeverijen worden gehouden in de historische kelders [1]

Onze volgende stappen naar Čejkovice gingen. De Templar kelders van Čejkovice zijn de populaire toeristische bestemmingen, bijzonder door de combinatie van de mysterieuze geschiedenis van de Tempeliers orde en de productie van uw favoriete drank – wijn. Tours door de kelders kan ook gecombineerd worden met een aantal wijnproeven.

De geschiedenis van het bedrijf Templar Cellars Čejkovice is verbonden met de komst van de mysterieuze Orde van de Tempeliers. Ze kwamen in de jaren dertig naar Čejkovice en de eerste schriftelijke vermelding van hun werk dateert uit 1248. Samen met de bouw van het Tempeliersfort, begon de bouw van grote wijnkelders, die op ons grondgebied geen analogen hadden. Tegelijkertijd begint een nieuw tijdperk van de wijnbouw in het Čejkovice-gebied en de omliggende dorpen. Verschillende belangrijke families en ordes trokken eeuwenlang door het landgoed Čejkovice – de heren van Lipá, de familie Víckovec, de jezuïeten en de Habsburgers.

De eerste wijncoöperatie werd opgericht in 1936 en zijn opvolger is sinds 1992 het bedrijf – Templářské sklepy Čejkovice, een wijncoöperatie. Het bedrijf is nog steeds actief in historische kelders, waar het meer dan 350.000 liter wijn heeft opgeslagen in eiken- en barrique-vaten en een uitgebreid archief van gebottelde rijpe wijnen. Het heeft een extra capaciteit van 6.000.000 liter in industriële gebouwen in het dorp Čejkovice.

De traditionele productie en rijping van wijnen in ons land wordt gecombineerd met moderne procedures en technologieën van de verwerking van druiven tot de uiteindelijke afwerking. De nadruk wordt gelegd op de kwaliteit van de aankoop van druiven, moderne granen en persen zijn een garantie voor zachte en tegelijkertijd hoogwaardige persing van druivensap. Reductieve technologie, gecontroleerde fermentatie en afbraak van zuren in geselecteerde partijen wijn garanderen een hoge kwaliteit van het eindproduct, dat wordt vermenigvuldigd door rijping in eikenhouten vaten en na botteling door opslag in de oude gangen van de Tempelierskelder.

De wijngaarden van waaruit het bedrijf druiven verwerkt, bevinden zich in drie wijnbouwsubregio’s van Moravië: Velkopavlovická, Slovácká en Mikulovská. Door de diversiteit van de ondergrond, de verschillende locaties en het klimaat krijgt de klant een breed portfolio van de hoogste kwaliteit partijen rassen van de telers. Het bedrijf beheert zelf 100 ha wijngaarden, waar de druiven voor de hoogste batches vintage en bijvoeglijke wijnen rijpen. In het Čejkovice-gebied (Velkopavlovická-wijnbouwsubregio), waar het grootste deel van de druiven vandaan komt, gedijen de volgende variëteiten dankzij de bodem en ondergrond: Tramin, Moravische nootmuskaat, Neuburg, Pinot Noir, Frankovka, Cabernet Sauvignon en het steeds populairder wordende Blue Portugal. Onze leveranciers zijn ook kleine wijnmakers van de vereniging onder de vlag van een wijncoöperatie. Zo kan de klant ook voldoen aan kleinere beperkte delen van variëteit, bijvoeglijk naamwoord,ijs- en strowijnen die afkomstig zijn van het werk van lokale wijnmakers.