GESCHIEDENIS 3: Het Klooster Nimbschen ( aan de rivier de Mulde ) in Sachsen en Catharina von Bora ( vrouw van Maarten Luther de Reformant)

( allen eigen foto’s ter plaatse gemaakt behalve de luchtfoto en de kano’s)

Catherina von Bora (1499-1552)

Catharina von Bora trouwde met de bekende Duitse reformator Maarten Luther nadat ze non was geweest in het klooster in Nimbschen.

Catharina von Bora
Catharina von Bora

Catharina von Bora werd geboren in het Duitse plaatsje Lippendorf. Haar moeder overleed toen ze vijf was. Haar vader hertrouwde hierna vrij snel en stuurde Catharina naar het het Benedictijner klooster in Brehna (in de buurt van Halle). In 1508 verkast ze naar zustergenootschap in Nimbschen. Catharina is dan negen jaar oud. Als Catharina zestien jaar is wordt ze non.

(eigen foto ter plaatse gemaakt )
(eigen foto ter plaatse)

De non loopt echter weg als ze hoort over de reformatie die op dat moment aan de gang is. Ze ontmoet Maarten Luther en verlooft zich op 13 juni 1525 met hem. Twee weken later trouwen ze.

Als Luther in 1546 overlijdt komt Catharina financieel in zwaar weer terecht. Het geld dat Luther ontving als professor en dominee komt niet meer binnen. in 1552 slaat ze op de vlucht voor de pest. Na een ongeluk komt de weduwe van Luther om in het plaatsje Torgau. Hier is een gedenkteken voor haar opgericht.

Beeldentuin ( eigen foto)
Ruine van Het Klooster (eigen foto)
Na de Reformatie ( orgineel geschrift bij het Klooster Nimschen)
aanwijs bord
Huidig hotel/restaurant bij het voormalige oude Klooster Nimschen ( eigen foto )
Am schonen Fluss der Mulde (eigen foto)
plattegrond van het totale hotel/gasten/ restaurant complex.
luchtfoto van de rivier de Mulde met het hotel/ restaurant aan de B107/A14 linksonder.
VOOR DE FIETSERS ONDER ONS HEEN EN TERUG NAAR COLDIZ!