Kutna Hora 1 van de 12 UNESCO steden in Tjechie ( met film)

Overzicht op de stad vanaf de Barbara kerk

Kutná Hora is een Tsjechische stad in de bestuurlijke regio Midden-Bohemen. De stad ligt circa 90 km ten oosten van Praag en heeft 21.109 inwoners. Het historische centrum van de oude zilverstad staat met haar monumenten sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en is een veel bezochte toeristenbestemming veelal door toeristen die de sneltrein pakken vanaf Praag in 35 minuten.

Overview from the town

Zilverstad

Kutná Hora wordt wel de zilverstad of de ‘nationale schatkist’ genoemd. In de Middeleeuwen was Kutná Hora na Praag de belangrijkste stad in het koninkrijk Bohemen. Het was de enorme rijkdom van Kutná Hora die in de hoogtijdagen van de stad het voortbestaan van de Boheemse koningen heeft kunnen waarborgen.

Delen van die rijkdom zijn vandaag de dag nog te zien. Het centrum van Kutná Hora is in 1995 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de historische waarde en architectonische pareltjes. Het historische centrum met een oppervlakte van 62 hectare zit vol met straten, pleinen, kerken, woonhuizen, winkels en cafés waar de lange, roerige geschiedenis van de stad voelbaar is. Er hangt een middeleeuwse sfeer in deze voormalige mijnstad met maar liefst 319 culturele monumenten, waaronder het Italiaanse Hof (Vlašský dvůr) en de kathedraal van St. Barbara, die is uitgegroeid tot het symbool van de stad. Hiermee neemt Kutná Hora een vierde plaats in op het gebied van Tsjechisch stedelijk erfgoed, na Praag, Olomouc en Brno. Om dat zo te houden, is er de afgelopen jaren hard gewerkt aan de renovatie van de stad.

Van tunnels tot skyline

Maar Kutná Hora is meer dan het centrum met middeleeuwse straatjes en kerken. Zo ligt diep onder de straten van de stad een ondergrondse wereld van tunnels en straten verborgen. Vanuit de Vrchlice-vallei heeft de stad bovendien van een halve kilometer afstand een karakteristieke skyline, gevormd door de belangrijkste gebouwen van de stad die zich verheffen aan de rand van de vallei.

Sedlec

Ook de huidige voorstad Sedlec, waar het voormalige cisterciënzerklooster staat, maakt onlosmakelijk deel uit van het historische centrum van Kutná Hora. Tijdens de hoogtijdagen van de zilverstad, in de Middeleeuwen, vormde dit klooster een tegenpool van de stad: terwijl in Kutná Hora nacht en dag bedrijvigheid was, bleef het klooster van Sedlec een centrum vol gebeden en rust. Het belangrijkste gebouw van het kloostercomplex is de kathedraal van Onze Lieve Vrouwe in Sedlec.

De wijnkelders van Kutná Hora

De wijnkelders van Kutná Hora maken deel uit van een lange traditie van druiventeelt, die dateert uit het jaar 1101. In de zomer en tijdens bijzondere evenementen, zoals de druivenoogst van Kutná Hora, worden hier heel bijzondere rondleidingen met wijnproeverijen gegeven in het klooster van St. Ursula. Ook heeft Kutná Hora een wijnfietspad van zes kilometer tussen het centrum van de stad en de wijngaarden. Wijnen uit dit gebied (zoals Pinot Noir, St. Laurent, Müller Thurgau en Gewurtztraminer) staan bekend om hun mineraalgehalte en kruidigheid. Ze hebben al heel wat prijzen in de wacht gesleept – in Tsjechië en internationaal.
Vakantiehuis in Midden-Bohemen

Ook enthousiast over Kutna Hora, bekijk dan bovenstaand youtube filmpje.

Meer Unesco monumenten in Tjechie. ( zie onderstaande kaart)

Geschiedenis

Maak een wandeling door Kutná Hora en ontdek de geschiedenis van de stad die enkele eeuwen geleden net achter de koninklijke stad Praag stond, de stad die het juweel en de schatkamer van het land werd genoemd, stad wiens rijkdom het Tsjechische koninkrijk op de voetstuk van roem en macht. Tegenwoordig ademt de oorspronkelijke sfeer uit elke straat, uit elk huis en elke kerk. Ze vertegenwoordigen allemaal stukjes geschiedenis, die samen een buitengewoon beeld van het verleden creëren.

De oorsprong van Kutná Hora houdt meestal verband met de ontwikkeling van de monetaire economie in de 13e eeuw, maar het begin van de mijnbouw kwam veel eerder. Oppervlakte sporen van zilvererts werden waarschijnlijk ontdekt aan het einde van de 10e eeuw door de Slavníks die kleine zilveren munten – denars – lieten slaan in hun nederzetting in Malín, tegenwoordig een deel van Kutná Hora. Die munten, geproduceerd in 985-995, worden omschreven door ” MALIN CIVITAS”.  

Het besef van de zilverrijkdom in het gebied zou zich soms hebben verspreid tijdens de oprichting van het cisterciënzerklooster in Sedlec in 1142. De waarschijnlijkheid van deze veronderstelling wordt echter verkleind door het feit dat het klooster tijdens de eerste jaren ernstige financiële problemen had. eeuw van zijn bestaan, die pas werden opgelost na de ontdekking van zilverafzettingen.  

Laten we, na de aanvankelijke vaagheid in historische feiten, direct overgaan tot de ontdekking van plaatselijke ertsafzettingen. Vanuit technisch oogpunt werd zilver ontdekt door goudzoekers die systematisch het gebied van de hooglanden van Českomoravská Vrchovina onderzochten. Het eerste tastbare record van mijnbouw en verwerking van zilvererts in de 13e eeuw is een naamloos gehucht in de buurt van Malín, waarvan we archeologische overblijfselen hebben. Geruchten over rijke zilverafzettingen trokken nieuwe kolonisten aan, waarvan er duizenden naar het gebied kwamen, voornamelijk uit naburige Duitstalige regio’s, met geavanceerde productietechnologie en sociaal systeem en zo de leidende groep in de hele agglomeratie werden. In de onmiddellijke omgeving van bepaalde schachten werden voorlopige woningen, houten kapellen en primitieve wikkelapparatuur gebouwd.De atmosfeer van Kutná Hora in die tijd lijkt misschien op de atmosfeer van de nederzettingen van Amerikaanse gouddelvers; eigentijdse archieven spreken over een “rush naar Kutná” en vermelden het feit dat de bekendheid van lokale mijnen zich over de grens van het land verspreidde.  

De eerste mijnbouwnederzettingen ontstonden zonder plannen en systeem en kregen dus geen rechten; alle juridische zaken moesten worden afgehandeld door de naburige steden Kolín en Čáslav. Lange tijd heetten die nederzettingen simpelweg Mons (berg of heuvel) en de meer specifieke naam MONS CUTHNA verscheen pas in 1289. De positie van voornaamste spirituele autoriteit werd logischerwijs aangenomen door het cisterciënzer klooster in Sedlec, dat toezicht hield op de vorming van juridisch en administratief systeem.  

Het keerpunt in de geschiedenis van de stad kwam in 1300 toen koning Wenceslas II (1278-1305) de nieuwe koninklijke mijncode IUS REGALE MONTANORUM uitvaardigde , een juridisch document van extreem belang dat alle administratieve en technische voorwaarden specificeerde die nodig zijn voor de operatie van mijnen. De nieuwe juridische positie van de agglomeratie werd ondersteund door een aantal privileges die werden toegekend door koningen van de Luxemburgse dynastie, die de chaotische cluster van mijnwerkershutten geleidelijk veranderden in de op één na belangrijkste stad van het koninkrijk.  

Kort na 1300 werd Kutná Hora ook de zetel van de centrale munt van de Tsjechische landen, die was gevestigd in een klein koninklijk kasteel dat later het Italiaanse Hof werd genoemd als een herinnering aan Italiaanse experts die hielpen bij de planning en toepassing van de munthervorming. De winning van zilver stond aan het ene uiteinde van de productiecyclus, het slaan van zilveren munten (de zogenaamde Praagse Groschen en hun onderdelen – parvi) aan de andere kant. Kutná Hora werd het financiële centrum van het land.

Tijdens de eerste decennia van het bestaan ​​van de stad kwam het uiterlijk van Kutná Hora niet overeen met de rijkdom die daar werd gegenereerd. Maar die situatie zou snel veranderen. Volgens archeologische overblijfselen werden de fundamenten van de meeste burgerhuizen in het begin van de 14e eeuw gelegd. Voorlopige houten stadsmuren uit 1304 werden geleidelijk vervangen door behoorlijke wallen die na verloop van tijd moesten worden verlengd, omdat de oorspronkelijke lay-out te klein bleek voor de snel groeiende agglomeratie. Gezien de middeleeuwse normen was het ommuurde gebied inderdaad enorm, misschien vergelijkbaar met de oude binnenstad van Praag. Sinds 1320 werden ook de oorspronkelijke houten heiligdommen overtroffen door meer waardige bouwwerken – de zogenaamde Hoge Kerk begon te bouwen (de huidige Aartskerk van St.James,toen gewijd aan Onze Lieve Vrouw) en volgde al snel de kerk van Onze Lieve Vrouw Na Náměti en andere kerken die niet bewaard zijn gebleven. De gemeente heeft in korte tijd ook sociale voorzieningen aangelegd, zoals winkels, baden en een ziekenhuis. Aan het eind van de 14e eeuw konden de zelfbewuste gemeentelijke autoriteiten de geschillen tussen Kutná Hora en het cisterciënzer klooster in Sedlec niet meer aan en besloten ze zich los te maken van het klooster op het sterkste terrein van religieus bestuur. Dus het besluit dat dateert van rond 1380 om de Sint-Barbarakathedraal buiten het bereik van de monastieke jurisdictie te bouwen, was een manifestatie van onafhankelijkheid, gebaseerd op de schijnbaar onuitputtelijke zilvervoorraden.Ook bouwde de gemeente sociale voorzieningen, zoals winkels, baden en een ziekenhuis. Aan het eind van de 14e eeuw konden de zelfbewuste gemeentelijke autoriteiten de geschillen tussen Kutná Hora en het cisterciënzer klooster in Sedlec niet meer aan en besloten ze zich los te maken van het klooster op het sterkste terrein van religieus bestuur. Dus het besluit dat dateert van rond 1380 om de Sint-Barbarakathedraal buiten het bereik van de monastieke jurisdictie te bouwen, was een manifestatie van onafhankelijkheid, gebaseerd op de schijnbaar onuitputtelijke zilvervoorraden.Ook bouwde de gemeente sociale voorzieningen, zoals winkels, baden en een ziekenhuis. Aan het eind van de 14e eeuw konden de zelfbewuste gemeentelijke autoriteiten de geschillen tussen Kutná Hora en het cisterciënzer klooster in Sedlec niet meer aan en besloten ze zich los te maken van het klooster op het sterkste terrein van religieus bestuur. Dus het besluit dat dateert van rond 1380 om de Sint-Barbarakathedraal buiten het bereik van de monastieke jurisdictie te bouwen, was een manifestatie van onafhankelijkheid, gebaseerd op de schijnbaar onuitputtelijke zilvervoorraden.zelfverzekerde gemeentelijke autoriteiten konden de geschillen tussen Kutná Hora en het cisterciënzer klooster in Sedlec niet meer aan en besloten zich los te maken van het klooster op het sterkste terrein van religieus bestuur. Dus het besluit dat dateert van rond 1380 om de Sint-Barbarakathedraal buiten het bereik van de monastieke jurisdictie te bouwen, was een manifestatie van onafhankelijkheid, gebaseerd op de schijnbaar onuitputtelijke zilvervoorraden.zelfverzekerde gemeentelijke autoriteiten konden de geschillen tussen Kutná Hora en het cisterciënzer klooster in Sedlec niet meer aan en besloten zich los te maken van het klooster op het sterkste terrein van religieus bestuur. Dus het besluit dat dateert van rond 1380 om de Sint-Barbarakathedraal buiten het bereik van de monastieke jurisdictie te bouwen, was een manifestatie van onafhankelijkheid, gebaseerd op de schijnbaar onuitputtelijke zilvervoorraden.

Desalniettemin waren het ten tijde van deze belangrijke beslissing dat de mijnbouwactiviteiten in Kutná Hora als eerste met ernstige problemen werden geconfronteerd. Oppervlakteafzettingen waren uitgeput en het afdalen onder het oppervlak vereiste meer uitgebreide methoden en technieken en meer gecompliceerde technische apparatuur. Zowel de winning als de productie van munten werd enige tijd geremd, wat meteen tot uiting kwam in de kwaliteit van Prague Groschen.  

De overheersing van het Duitse patriciaat – afstammelingen van de eerste kolonisten – beheerste de houding van de stad tijdens de Hussietenoorlogen. In het begin stond Kutná Hora stevig achter keizer Sigismund. Een reeks Hussieten-triomfen in de loop van 1421 ontnam Kutná Hora echter alle hoop om de oorlog buiten zijn grenzen te houden. Nadat het klooster in Sedlec in mei 1421 was veroverd en platgebrand, gaven de zilvermijnwerkers zich over en wachtten ze vol spanning af wat er zou komen. De daaropvolgende periode tussen 1422 en 1424 bracht zware tijden teweeg in Kutná Hora, met de verdrijving van enkele Duitse mijnwerkers en twee verwoestende branden. De sinistere gevolgen van die gebeurtenissen brachten alle mijnbouwactiviteiten tot stilstand die duurden tot de laatste jaren van de regering van George van Poděbrady; daarna, in 1469,zilverwinning werd hersteld in die mate dat Praagse Groschen opnieuw begon te worden geslagen voor het Italiaanse gerecht.

Twee jaar later, in 1471, vond een assemblagevergadering plaats in het Italiaanse hof, wat resulteerde in de verkiezing van de Poolse koning Vladislav II Jagello tot koning van Bohemen. Kutná Hora was in volle bloei. De mijnbouwactiviteiten werden volledig hersteld en de productie van munten was voldoende om grote investeringsprojecten te dekken, zoals de bouw van de Praagse Burcht en Karlštejn Burcht. De mijnbouwboom gaf aanleiding tot een nieuw ondernemend patriciaat – dit keer voornamelijk Boheemse zakenlieden en financiers. Deze mensen beheersten het leven van de hele gemeente en hadden ook invloed in koninklijke kringen. Zij waren leden van de gemeenteraad, assessoren van de mijnbouwrechtbank en beheerders van de betreffende mijnen. Het is dan ook geen wonder dat de algehele sfeer van Kutná Hora een ideale voedingsbodem was voor corruptie en verschillende vormen van fraude.De sociale spanning bereikte zijn hoogtepunt in 1494-1496: mijnwerkersrellen uit die tijd werden beschouwd als de felste opstand van de late middeleeuwen.

De uitzonderlijke status van Kutná Hora werd verder versterkt door frequente bezoeken van de vorst en door het houden van vergaderingen; waarschijnlijk de belangrijkste vergadering was die van 1485, die getuige was van de aanneming van de zogenaamde Religieuze Vrede van Kutná Hora en daarmee de lange periode van religieuze tolerantie bevestigde.

In de eerste decennia van de 16e eeuw was Kutná Hora een bloeiende stad met een schijnbaar onuitputtelijke rijkdom. Mijnbouwzones, vooral de Osel-zone, produceerden nog steeds redelijke opbrengsten, maar wat alarmerend was, was het feit dat de mijnwerkers ongeveer 500 meter onder de oppervlakte moesten afdalen; op zo’n diepte was het risico van overstroming door grondwater zeer groot en nam de dikte van zilvererts af. Deze crisissymptomen begonnen in 1530 sterker te worden en resulteerden in een vermindering van de mijnbouwactiviteiten in de belangrijkste zones. Een echte schok voor de lokale bevolking was de sluiting van de beroemdste mijnzone van Osel in 1543. De enige mogelijke remedie zouden massale investeringen zijn geweest, maar er was een voortdurend gebrek aan middelen.  

De productie van Praagse Groschen – traditionele trots van Kutná Hora – in het Italiaanse hof werd in 1547 beëindigd. De nieuw geïntroduceerde Thaler-munten werden, ten onrechte, als een allogeen fenomeen beschouwd en in verband gebracht met de discriminerende houding van het Habsburgse hof. Ondanks dat alles leek het algemene klimaat van de stad in de 16e eeuw gunstig. De opbrengsten van de mijnbouw in de Kaňk-zone bleven redelijk, de munt draaide op volle kracht, mede door de import van zilvererts en de stad leek over het algemeen rijk en welvarend.

Aan het begin van de 17e eeuw kwamen echter alle tot dan toe latente symptomen van crisis naar voren en groeiden op kracht en het werd duidelijk dat er nauwelijks nog een kans op remedie is. Deze gecompliceerde situatie viel toen samen met de nederlaag in de Slag om de Witte Berg. Het belangrijkste resultaat van recente gebeurtenissen waren de schendingen van de godsdienstvrijheid. Tijdens de eerste maanden na de slag was de voortgang van de herkatholisatie nog steeds matig en de gemeentelijke autoriteiten hebben zich ingespannen om de vrijheid van eredienst voor de Duitse lutherse nederzetting St. George te behouden om massale emigratie van mijnwerkers en het daaruit voortvloeiende gebrek aan arbeidskrachten te voorkomen. in de overige mijnbouwzones. Maar de keizerlijke autoriteiten waren niet tevreden met de langzame voortgang van de herkatholisatie van Kutná Hora en in 1625,ze hebben de beruchte troepen van kolonel Huerta ingezet om het proces te versnellen. De laatste spijker in de kist van godsdienstvrijheid was de komst van de jezuïeten in Kutná Hora, die – met de steun van de heer Vřesovec, Meester van de Munt – besloten daar hun college te bouwen.

Oorlogstijd bracht Kutná Hora enorme problemen. Voortdurende verhoging van belastingen en premies, inbeslagname van landgoederen in de voorsteden en militaire troepen die door de stad trekken, hebben de gemeentelijke begroting volledig geruïneerd. Mijnbouw was niet in staat om verdere obstakels te overwinnen en werd beëindigd en het gebrek aan financiële middelen dwong het stadsbestuur in 1625 om de mijnen in de Kaňk-zone te verlaten. De munt produceerde vernederde munten gemaakt van geïmporteerd zilver of pagament. Na een lange strijd kreeg de stad in 1628 haar privileges terug, maar de herstelde vrijheden waren alleen van toepassing op katholieke burgers.

Tijdens de Dertigjarige Oorlog veroorzaakten twee grote invallen van Zweedse troepen in 1639 en 1643 grote schade aan de stad. Het uiterlijk van Kutná Hora in 1640 was erg triest: huizen werden leeg achtergelaten door de emigranten of verwoest door de Zweden, mijnen werden ook verlaten met slechts een klein aantal mijnwerkers over.

De eerste tekenen van economisch herstel deden zich voor aan het einde van de jaren vijftig. Vreedzame relaties moedigden de ontwikkeling van ambachten en handel aan en er bleken eerste pogingen om ook de mijnbouw weer tot leven te brengen. De verbeterde financiële situatie maakte geleidelijke herverwerving en uitbreiding van gemeentelijke landgoederen buiten de stadsgrenzen mogelijk. Het spirituele leven was in handen van de jezuïeten. De jezuïetenhogeschool moet als een positieve prestatie worden beschouwd, aangezien deze een behoorlijke hoeveelheid kennis bood en veel individuen opleidde die hun vervulling zowel in de orde als daarbuiten vonden.

Aan het begin van de 18e eeuw waren er pogingen om nieuwe mijnen te openen en de oude bekendheid van Kutná Hora als mijnstad te herstellen. Maar alle hoop ging verloren. Nieuwe zilveraders waren dun en de extractie ervan kostte veel geld, waardoor ze onrendabel werden. Een dergelijke situatie eindigde met de sluiting van de munt in 1727. Hoewel de mijnbouwautoriteiten nog steeds hun zetel in het Italiaanse Hof hielden, was het tijdperk van de mijnstad Kutná Hora definitief voorbij. Het was aan het begin van de 19e eeuw nog steeds een van de grotere steden in Boheemse context – het aantal inwoners bedroeg ongeveer zesduizend in 1800 – maar het belang ervan nam onvermijdelijk af en al snel kon het geen gelijke tred houden met de industriële revolutie. Voor een lange tijdde enige industriële fabrieken waren de Breuer Cotton-Print Works (opgericht in 1774) en de Nationale Tabaksfabriek in Sedlec (opgericht in 1812 in de gebouwen van het gesloten cisterciënzerklooster).

Inwoners van Kutná Hora van die tijd bestonden voornamelijk uit geestelijke intelligentsia, militaire officieren (het garnizoen werd opgericht in 1749) en ambachtslieden uit de middenklasse en zakenlieden. Die waren ook verantwoordelijk voor de meeste bouwactiviteiten, vooral na 1823, toen een grote brand de meeste huizen in het oostelijke deel van de stad verwoestte.

De Tsjechische nationale renascence heeft zijn sporen nagelaten in Kutná Hora, vooral in de hoofden van burgers die zich trots bewust werden van de betekenis van hun stad en haar glorieuze verleden. Veel kunstenaars – vooral schrijvers en schilders – vonden inspiratie in de romantische sfeer van donkere, kronkelende straatjes en majestueuze kerken. De betovering van het omringende pittoreske landschap is nog steeds voelbaar door de poëtische weergave ervan in het Tsjechische volkslied door JK Tyl. Het was de tijd van nationale wederopstanding die getuige was van de opkomst van eerste historische geschriften over de geschiedenis van Kutná Hora en zijn culturele monumenten. Er verschenen ook eerste geschillen over de kwestie van het behoud van culturele waarden, waarvan sommige ernstig werden beschadigd door de tand des tijds – of de stad in zijn geheel moet worden behouden,of om alleen de belangrijkste monumenten te kiezen. Desalniettemin werden dergelijke geschillen in die tijd alleen op academisch niveau gehouden, aangezien er geen geld was voor een ingrijpende wederopbouw en restauratie van de stad en de beperkte investeringen waren gericht op de meest vervallen gebouwen, waaronder de Sint-Barbarakathedraal, waarvan de vorm meer was dan kritiek na het midden van de 19e eeuw. Gelukkig was het wederopbouwproces succesvol en werd de kathedraal in 1905 feestelijk opnieuw ingewijd.het wederopbouwproces was succesvol en de kathedraal werd in 1905 feestelijk opnieuw ingewijd.het wederopbouwproces was succesvol en de kathedraal werd in 1905 feestelijk opnieuw ingewijd.

Een ander monument in kwestie was het ooit beroemde Italiaanse hof; achtergelaten door de munt en later ook door de mijnofficieren, raakte het geleidelijk zo ver dat sommige delen ervan elk moment dreigden te omvallen. Na gecompliceerde onderhandelingen – waarbij zelfs stemmen betrokken waren waarin werd opgeroepen het gebouw van de aarde te vegen – werd besloten dat de Italiaanse rechtbank onderworpen zou worden aan een algemene reconstructie, die vervolgens werd uitgevoerd volgens het project van Ludvík Lábler, co-auteur (met architect Mocker ) van het wederopbouw- en voltooiingsproject van de St. Barbara’s Kathedraal.

Het aanbreken van de nieuwe republiek Tsjecho-Slowakije vervulde de hoop van de inwoners van Kutná Hora dat ze erin zouden slagen de stad uit te breiden met nieuwe, moderne wijken en zo de voorwaarden te scheppen voor een meer dynamische ontwikkeling. De gemeentelijke autoriteiten hebben zich ingespannen om industrie, ambachten en handel aan te moedigen en een jongere bevolking aan te trekken, maar stuiten op een ongunstige ontwikkeling van het vervoer, met name van het spoorwegsysteem. Gedurende het hele interbellum bleef Kutná Hora dus een stad van monumenten en toeristen, een stad die nogal rustig en een beetje slaperig was. Maar zo’n situatie had ook zijn lichtpuntjes, vooral het hoge culturele niveau.  

Bouwactiviteiten uit het interbellum die een belangrijke rol speelden bij het vormgeven van de gebieden direct rond het historische centrum van Kutná Hora waren meestal in handen van lokale architecten en ondernemers, zoals Rudolf Hraba (project van Tyl’s Gemeentelijk Theater) of Rudolf Ryšán (project van de Landtechnische School). Misschien wel het modernste kunstwerk is het Memorial of Fallen door beeldhouwer Dvořák (gemaakt in 1933-1934) dat zich op het pleintje voor het historische gebouw van het Hrádek-museum bevindt en een creatieve symbiose illustreert van historische omgeving en avant- garde kunst. Andere voorbeelden van Tsjechische moderne architectuur zijn huizen van Kroha, het voormalige districtsgebouw van Machoň of het appartementencomplex van Richard Podzemný.Deze gebouwen hebben laten zien hoe het mogelijk is om een ​​intact historisch centrum van een stad in een modern en waardig kader te integreren.  

Onze kleine excursie in de geschiedenis van Kutná Hora eindigt voor de Tweede Wereldoorlog. De meer recente historische turbulenties hebben geen significante invloed gehad op de historische en culturele kenmerken van de stad. Door de inscriptie op de lijst van Tsjechische cultuurreservaten werd tenminste een elementair beschermingsniveau toegekend. De strijd voor een passend niveau van bescherming en behoud van historische en culturele waarden werd gestreden in 1995, toen Kutná Hora op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst.

tekst @ PhDr. Helena Štroblová vertaling  @ Lukáš Hendrych

De oudste top van Kutná Hora

De oudste afbeelding van de Kutná Hora-top bevindt zich in het Lauf-kasteel bij Nurnberg, Duitsland – er is een zilveren hamer in het bovenste gedeelte en een scherpe beitel in het onderste gedeelte met houten handvatten aan de linkerkant op de rode vijl. De Lauf kasteel werd herbouwd door de keizer Karel IV in het midden van de 14 ste eeuw. Destijds had het Kutná Hora-wapen al de keizerarend en de Boheemse leeuw met de rijkskroon boven gekruiste hamer en beitel. De in 1934 ontdekte wapengalerij bevat 112 wapens van het koninkrijk Bohemen, maar slechts drie wapens behoren tot de drie belangrijkste Boheemse steden Praag, Wrocław en Kutná Hora. Het kasteel van Lauf maakte vroeger deel uit van de Boheemse Palts die Karel IV creëerde van een paar gronden die hij in het huidige Beieren had gekocht en die hij toevoegde aan de Landen van de Boheemse Kroon. 

De oudste top van Kutná Hora

icon-erb.png